Broj zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na 830, a umrlo je 25, objavili su u petak ujutro državni kineski mediji.

Istodobno, kineska provincija Hubei, u kojoj se virus i pojavio, zatražila je veću financijsku pomoć od državnih vlasti. Zasad je u 10 gradova provincije Hubei suspendiran javni transport.

Grad Wuhan ubrzao je gradnju novog stadionara s tisuću kreveta za oboljele, mobilizirajući mehanizaciju od strane privatnika.

Kako javlja AFP, Kina je sada u transportnu blokadu stavila i deveti grad te je praktično u karanteni čak 32 milijuna ljudi.

Novi virus pripada skupini virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

U Hrvatskoj je, kao i drugdje, moguće da se pojavi koronavirus, kaže epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prim. dr. Goranka Petrović.

- Građani ne trebaju paničariti od moguće zaraze niti pandemije. Naravno, ako je netko unatrag 14 dana boravio u zahvaćenom području u Kini ili bio u kontaktu s oboljelima u drugim zemljama, trebaju se javiti svojem liječniku ako razviju simptome. Najbolje je prvo javiti se telefonski radi dogovora i daljnjih uputa - kaže epidemiologinja.

Dodaje kako se prema postojećim podacima novi koronavirus ne prenosi tako lako s čovjeka na čovjeka, iako je takav prijenos potvrđen kod bliskih kontakata oboljelih i liječnika. Ističe kako su koronavirusi velika skupina virusa, od kojih njih sedam mogu zaraziti ljude i uzrokovati bolest u ljudi. Među njima su i SARS te MERS Coronavirus, koji su u proteklom razdoblju već unijeli dosta straha, zbog teških komplikacija koje ih prate.

- Novi virus pripada istoj skupini Betacoronavirusa, ali njegov stupanj zaraznosti još nisu potpuno poznati s obzirom da je tek otkriven. Najčešći koronavirusi uglavnom izazivaju simptome prehlade, blažih infekcija gornjih dišnih puteva i gripe, a u nekim slučajevima su moguće i probavne tegove - dodaje Petrović.