Ukoliko se realizira ovaj ambiciozni projekt da se od New Yorka do Pariza putuje samo sat i po vremena, cijena zrakoplovnih karata bi iznosila više od 10.000 dolara. Plan je daleko od ostvarenja, ali ima zeleno svjetlo Pentagona.

Odvažni plan američke tvrtke „Hermeus“ da napravi putnički zrakoplov koji može da putuje brzinom od pet maha, daleko je od realizacije, ali je dobio podršku Pentagona. Do sada, nijedna startup tvrtka koja je pokušala da pokrene supersonično putovanje nije otišla daleko, točnije nije se “makla s piste”.

Prvi korak na dugom putu ka smjelom cilju jeste izgradnja zrakoplova koji može da preveze 20 putnika hipersoničnom brzinom, pet puta brže od zvuka, ili 6.195 kilometara na sat, zamisao je direktora „Hermeusa“ AJ Piplice i njegovih suosnivača. Drugim riječima, od New Yorka do Pariza stiglo bi se za 90 minuta, a ne za sedam i po sati, koliko danas traje regularni let.

Piplica ističe da tvrtka ima još teže tehničke izazove u izgradnji zrakoplova koji može da leti dugo vremena po intenzivnoj vrućini i dinamici koja se stvara što se više udaljavate od brzine zvuka.

Cilj tvrtke je da zrakoplovi budu u upotrebi sredinom 2030-ih, ali stručnjaci smatraju da je ovaj plan nevjerovatno težak.

-Izazov nije taj da se dostignu hipersonične brzine, to redovno rade rakete i svemirska vozila. Teška je u izgradnji nečega što može da izdrži toliko velike brzine i naprezanja i da se onda ponovo koristi - kaže Luka Madalena, istraživač hipersonike na Sveučilištu Teksas u Arlingtonu.

Zrakoplov postaje supersoničan kada premaši brzinu zvuka, ili jednog maha, ali ne postoji određena brzina kojom počinje hipersonična teritorija. Definira ga posebna dinamika i kako se brzine povećavaju iznad pet maha, toplota počinje da izaziva kemijske reakcije u zraku oko vozila.

Kisik i azot se dijele na pojedinačne atome i mogu da reagiraju sa samim avionom. Letjelica više ne leti u zraku koji ju je okruživao na pisti.