Broj mrtvih Amerikanaca u pandemiji koronavirusa danas je premašio 59.220, što je ukupan broj Amerikanaca poginulih tijekom Vijetnamskog rata, dok je broj slučajeva zaraze covidom-19 u zemlji prešao milijun.

Službeno potvrđen broj zaraženih u SAD-u udvostručio se u posljednjih 18 dana i sada predstavlja trećinu svih slučajeva zaraze covidom-19 u svijetu, prema podacima koje je prikupila agencija Reuters.

Smatra se da je stvaran broj zaraženih još i daleko veći, budući da zdravstveni dužnosnici upozoravaju da su kapaciteti testiranja nedostatni zbog manjka kvalificiranih ljudi i opreme.

Oko 30 posto slučajeva zabilježeno je u državi New York, epicentru epidemije u SAD-u, a slijede države New Jersey, Massachusetts, Kalifornija i Pennsylvania.

Otkad je 29. veljače zabilježen prvi smrtni slučaj, od posljedica zaraze u SAD-u je umrlo 58.233 ljudi. U posljednja 24 sata preminulo je 2000 osoba. Prema modelu Sveučilišta u Washingtonu, u SAD-u bi do 4. kolovoza moglo od koronavirusa umrijeti 74 tisuće ljudi.

U svijetu je zaraženo oko 3 milijuna ljudi. Najviše je slučajeva zaraze u SAD-u, a slijede Italija, Španjolska i Francuska. Najviše zaraženih po glavi stanovnika imaju Španjolska, Belgija, Švicarska i Italija, a SAD je na petom mjestu.