Oružje i streljivo proizvedeni prije, ali i nakon rata u BiH, pronađeno je na ratištima u Siriji i Iraku i koristili su ih borci terorističke organizacije Islamska država, navodi se u izvještaju organizacije Conflict Armament Research.

Grupa istraživača ove organizacije radila je na terenu od srpnja 2014. godine do studenog 2017. godine, te dokumentirala više od 40.000 komada oružja i streljiva, piše Dnevni avaz. Istraživanja su, prenosi Srna, pokazala da najveći dio oružja i streljiva korištenog u Siriji i Iraku potječe iz Kine, Rusije i zemalja istočne Europe.

Streljivo koje su istraživali iz ove organizacije, pronašli su u Mosulu prošle godine i bila je proizvedena od 1997. do 1998. godine u Konjicu, navodi se u izvještaju. Pronađeno streljivo izvezeno je u Tursku, a radilo se o pet milijuna metaka dostavljenih turskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Osim metaka, istraživači su 2016. godine u Faludži pronašli i rakete "M-79 osa" proizvedene u tvornici "Pretis" u Vogošći od 1980. do 1992. godine. Međutim, ne zna se iz koje od zemalja bivše Jugoslavije potječu, jer na upite koje je ova organzacija poslala zemljama bivše Jugoslavije, samo je iz Ljubljane dobila odgovor.

Od 39 zemalja BiH zauzima 14. poziciju po količini streljiva prisutnog na ovim ratištima.