Na području Federacije BiH u tijeku je priprema aktivnosti za početak realizacije infrastrukturnih projekata vrijednih oko 2,3 milijardi maraka.

Riječ je gradnji dionica na koridoru Vc, i to: Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše, Ovčari (općina Konjic) – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug. Kako navode iz Autocesta Federacije BiH, ovo poduzeće pokrenulo je aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava za navedene dionice.

Pokrenuta je inicijativa za zaduženje kod EIB-a u visini od 340 milijuna eura za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Također, EBRD i EIB dostavili su pismo namjere o spremnosti za sudjelovanje u financiranju projekta izgradnje dionice autoceste od Ovčara do Mostara sjever (34 km) s potencijalnim iznosom kredita do 600 milijuna eura, naveli su iz Autocesta Federacije BiH.

Dalje ističu kako je EBRD dostavio mandatno pismo za sufinanciranje izgradnje dionice autoceste Mostar sjever – Mostar jug (15 kilometara). Na cijeloj dionici od Ovčara do petlje Mostar jug gradit će se 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje. Najsloženiji građevinski pothvat na ovoj dionici je tunel Prenj. Dužina tunela, po idejnom projektu, iznosi 10,165 kilometara, što ga čini najdužim tunelom u regiji, piše Večernji list.

Aktivnosti oko osiguranja navedenih kreditnih linija su u tijeku, naglasili su uz JP-a Autoceste Federacije BiH. Valja napomenuti i kako su u tijeku aktivnosti na provođenju natječajnih procedura za dionice: Putnikovo brdo – Medakovo, Nemila – Vranduk, Kvanj – Buna i Mostar jug – Kvanj procijenjene vrijednosti radova i nadzora oko 536 milijuna KM.

Iz Autocesta Federacije BiH podsjećaju kako se paralelno s ovim aktivnostima provode i radnje na postizanju učinkovitosti kreditnih linija: EBRD 60 milijuna eura (Putnikovo brdo – Medakovo), EIB 100 milijuna eura (tunel Kvanj – Buna) i EIB 140 milijuna eura (Tarčin – Ivan i Poprikuše – Nemila). Osim osiguranja sredstava preko kreditnih linija, Autoceste Federacije BiH provede i aktivnosti na osiguranju bespovratnih grant sredstava za sve dionice čija se izgradnja financira iz sredstava EBRD-a i EIB-a. Do zastoja u realizaciji započetih projekata ne bi trebalo doći jer trenutačno postoji zatvorena financijska konstrukcija za sve dionice koje su u izgradnji, odnosno za koje je natječajna procedura u tijeku.

Osim dionica na kojima se radovi tek trebaju početi odvijati, tu je i deset gradilišta koja su trenutačno aktivna.

Kada je riječ o samom koridoru Vc, teška mehanizacija je na osam različitih lokacija. Riječ je o dionicama: Poprikuše – Nemila, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca – Donja Gračanica (sjeverna sekcija), Tarčin – Ivan lot 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan i Tarčin – Ivan lot 2, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići, čija se izgradnja financira iz međunarodnih kreditnih sredstava, piše Večernjak.

Ugovorena vrijednosti radova i nadzora na navedenim dionicama iznosi oko 1,5 milijardi maraka.

Uz dionice na samoj autocesti aktivna su još dva gradilišta (ukupno ugovorene vrijednosti radova i nadzora 79,1 milijun maraka), i to: brza cesta Prača – Goražde (I. faza), čija se izgradnja financira iz sredstava proračuna Federacije BiH, i regionalna R-2425a Tromeđa – Zvirovići, čija se izgradnja financira iz vlastitih sredstava Autocesta Federacije BiH. Također, iz vlastitih sredstava gradit će se i Sarajevska obilaznica lot 3b (ugovorena vrijednost 21,4 milijuna maraka), navode iz Autocesta Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)