Vijeće ministara BiH usvojilo je odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje uvoznih i izvoznih pristojbi početkom veljače, a u utorak je ista objavljena u Službenom listu BiH.

Dopušteni iznosi 
Ranije je najavljeno da će primjena odluke početi osmog dana od dana objave u Službenom listu BiH. Odluka je objavljena u utorak, što znači da će od idućeg tjedna građani BiH moći naručiti robu u vrijednosti do 300 KM bez plaćanja pristojbi. - Od plaćanja uvoznih davanja oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj izravno iz druge države primatelju u BiH. Robom zanemarive vrijednosti smatra se ona čija je ukupna vrijednost do 300 KM po pošiljci. Oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja ne odobrava se za alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske proizvode - navodi se. Oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi za ovu robu odobrava usmeno carinski ured kojem je roba predočena. Od plaćanja uvoznih pristojbi oslobađa se roba nekomercijalnog karaktera sadržana u pošiljci koju besplatno šalje fizička osoba iz druge države fizičkoj osobi u BiH. U svrhu primjene ovoga odjeljka, pošiljkama nekomercijalnog karaktera smatraju se povremene pošiljke koje sadrže isključivo robu namijenjenu osobnoj uporabi ili uporabi članova kućanstva, koja po svojoj vrsti i količini ukazuje da se ne radi o komercijalnom karakteru i da ih je pošiljatelj primatelju poslao besplatno.

Oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi primjenjuje se na robu vrijednosti do 90 KM po pošiljci. Od sljedećeg tjedna počinje i primjena većeg iznosa za robu koja se preko granice nosi u osobnoj prtljazi. Do sada je vrijednost robe koja se prenosila preko granice, a koja je bila oslobođena plaćanja uvozne pristojbe, iznosila 200 KM, taj iznos je povećan na 600. 

Osobna prtljaga
Od plaćanja uvoznih pristojbi oslobađa se osobna prtljaga putnika te roba nekomercijalnog karaktera u osobnoj prtljazi putnika koju putnici unose sa sobom iz druge države u propisanoj vrsti, količini i vrijednosti. Oslobađanje od plaćanja odobrava se uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i danu: duhan i duhanski proizvodi do 200 cigareta, do 100 cigarilosa ili do 50 cigara te do 250 gr duhana za pušenje ili odgovarajuća proporcionalna kombinacija količine navedenih duhanskih proizvoda. Alkohol i alkoholna pića: s udjelom alkohola većim od 22% volumena ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% volumena i više (1 litra), ili s udjelom alkohola 22% volumena i manje (2 litre) te odgovarajuća proporcionala kombinacija količine navedenog alkohola i pića, mirno vino 4 litre, pivo 16 litara. Oslobađanje od plaćanja pristojbi na ostalu robu nekomercijalnog karaktera ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu, neovisno o vrsti prijevoznog sredstva kojim putnik putuje. U ovu vrijednost robe ne uračunavaju se alkohol i duhan naprijed navedeni.