Odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od pristojbi za pošiljke iz inozemstva na 300 KM stupila je danas na snagu, piše Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje uvoznih i izvoznih pristojbi početkom veljače.

U Službenom listu Bosne i Hercegovine izdanom 17. travnja objavljena je navedna Odluka kojom je određeno povećanje cjenovnog praga za oslobađanje pristojbi za pošiljke.  

Od plaćanja uvoznih pristojbi oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primatelju u BiH.

Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM, a po starim pravilima u taj cjenovni razred je spadala ona od 50 KM.

S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih pristojbi paketi do vrijednosti od 90 KM ako fizička osoba iz BiH iste dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja.

Novom odlukom podignut je i prag oslobađanja od plaćanja robe koju osoba nosi sa sobom u Bosnu i Hercegovinu.

Vrijednosna granica robe nekomercijalnog karaktera je sada povećana sa 200 na prag od 600 KM po putniku i danu ulaska u BiH.

(www.jabuka.tv)