Od danas svatko tko bude ulazio u Austriju morat će ići u desetodnevnu karantenu. Karantena se može prekinuti ako se nakon petog dana izolacije uradi PCR ili antigen test te ako rezultat bude negativan. Test će se morati raditi o osobnom trošku.

Bez odlaska u karantenu u Austriju će moći ući osobe koje putuju zbog poslovnih razloga, a među njima su i njegovatelji i njegovateljice. Osobe koje se moraju odazvati sudskom pozivu, zatim osobe koje najmanje jednom mjesečno dolaze u obiteljski posjet.

Ministarstvo unutarnjih poslova i ministar Karl Nehammer (ÖVP) savjetuju da se prilikom prelaska granice ima isprintan i popunjen formular o obaveznoj karanteni kako bi se smanjile gužve. Samo na granicama prema Mađarskoj i Sloveniji velikom broju policajaca pomagat će i 2.000 vojnika.

Nehammer je naglasio da će povratak u Austriju biti moguć, međutim po znatno težim uvjetima nego što je to bilo do sada. “Povratak u Austriju i dalje je moguć, ali ulazak u zemlju će biti znatno otežan”, izjavio je Nehammer.

Pero Bačić/kroativ.at