Slušajući izlaganja načelnika i njegovih istomišljenika na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama,  stječe se dojam kao da ne živimo u istoj sredini, da su nam svi ljudi zaposleni i da naša općina svakim danom ima sve više žitelja. Na žalost stvarno stanje je sasvim drugačije, unatoč tome što naša općina ima najveći proračun po glavi stanovnika u BiH. Iz izvješća o izvršenju proračuna jasno se vidi  da se novac troši na financiranje stranačkih istomišljenika.

Općinska vlast treba biti ključni promicatelj lokalnog gospodarskog razvoja, pružati potporu gospodarstvenicima koji su spremni ulagati i otvarati nova radna mjesta. U spomenutom izvješću za prvih devet mjeseci, gdje je za poticaj za zapošljavanje bilo predviđeno 2,3 milijuna maraka, izvršeno je svega 13 tisuća KM. Ovakvim pristupom otvaranje poslovnih zona i privlačenja investitora ostat će samo mrtvo slovo na papiru.

Na temelju poticaja za izgradnju vjerskih objekata i financiranja vjerskih zajednica, u iznosu od skoro 600.000, 00 KM, stječe se  dojam da se narod Rame ne iseljava, pa su potrebne izgradnje novih objekata, a poticaja za zapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta nema.

Dok javna uprava svugdje  nastoji korigirati broj zaposlenih i pokušava se dovesti u okvire financijske stabilnosti, u našoj općini je upravo suprotno. Broj zaposlenih u općinskim strukturama stalno se   povećava što je apsurd. Naši branitelji koji zadovolje kriterije na natječajima za zapošljavanje i steknu zakonsku prednost, odbijaju se radi nacionalne zastupljenosti, odnosno sve većih apetita koalicijskog partnera.

Na sjednici vijeća nalazila se i točka o Informaciji o upisu učenika u prvi razred osnovnih škola u školskoj 2015./2016. godini, a prema istoj može se zaključiti da je iz godine u godinu sve manji broj upisane djece u prvi razred. Vlast po ovom pitanju ništa ne poduzima, niti donosi kakve poticajne  programe i reforme za kvalitetnije obrazovanje u našoj općini. Od 2008. godine do danas u prvi razred osnovnih škola upisano je manje 433 djece po hrvatskom planu i programu, što je alarmantno, dok se  trećina žitelja naše općine iselila.

Situacija je ista ili lošija u Srednjoj školi, gdje puno djece iz naše općine odlazi  na školovanje u susjedne općine. Broj od 45 učenika iz naše općine,koji idu u Uskoplje, jasno pokazuje kako bi se ostankom u Srednjoj školi u Prozoru stvorilo i više radnih mjesta, ili bi bila omogućena puna norma profesorima koji svake godine gube sate zbog ovakvih ili sličnih problema s kojima se susrećemo u svakodnevnici. Ovakvim pristupom općina će izdvajati troškove za prijevoz učenika koji odlaze u  susjedne općine na školovanje, a naše škole će dovesti do zatvaranja.

Sadašnja općinska vlast u ovih sedam godina potrošila je približno 100 milijuna KM, ako uzmemo u obzir činjenicu da se grad uređuje kreditnim sredstvima od 8 milijuna  KM, pitamo se gdje je završio toliki novac. 

OO HDZ BiH RAMA