Građani država Zapadnog Balkana od 1. srpnja moći će međusobno telefonirati u roamingu po cijenama nižim za gotovo 30 posto, što je početak primjene regionalnog sporazuma koji je potpisan u travnju, piše Politika.

Prema sporazumu koji su potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina cijene će u prvoj fazi biti smanjene za 27 posto, dok se od 1. srpnja 2021. godine očekuje potpuno ukidanje roaminga za Zapadni Balkan.

Sporazumom su definirane maksimalne cijene poziva, poruka i prenosa podataka.

Tako minuta razgovora neće moći koštati više od 0,19 eura, poruka najviše 0,059 eura, dok će maksimalna cijena za prenos podataka iznositi 1,18 eura po megabajtu.

Cijena roaminga sa Albanijom bit će niža čak 85 posto, budući da ta zemlja do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Operateri mobilne telefonije za Politiku nisu mogli navesti točne cijene, niti reći hoće li biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum.

Oni su potvrdili da je u tijeku izrada cjenovnika i da će građani prije početka primjene sporazuma biti obaviješteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.