Uoči blagdana Sv. Ivana Krstitelja, i ove godine će tisuće hodočasnika (dana 22., 23. i 24. 06. 2022.godine) tradicionalno hodočastiti prema svetištu sv. Ive u Podmilačju kod Jajca gdje se 24. 06.2021.godine održava središnja vjerska svečanost.

Turistička zajednica SBŽ moli sve vozače i hodočasnike da u ove dane budu na oprezu te da u cilju svoje ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, poštuju upute i naredbe prometne policije.

H O D O Č A S N I C I ‼️

Ukoliko ste se odlučili pješice hodočastiti iz svog mjesta u svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, možete povećati svoju sigurnost:

-Ukoliko se krećete lijevom stranom kako bi ste na vrijeme uočili vozila koja Vam dolaze u susret,
-Ukoliko se krećete u skupinama, krečite se jedni  iza drugih,
-Da bi ste bili što vidljiviji vozačima, odjenite reflektirajuće prsluke ili na sebi nosite druga reflektirajuća ili svjetleća sredstva (baterijske lampe, reflektirajuće torbe i sl.)
- Sa sobom ponesite dovoljne količine vode te neophodnu medicinsku pomoć,

UKOLIKO UOČITE VOZAČA ILI PJEŠAKA KOJI SVOJIM PONAŠANJEM UGROŽAVA DRUGE SUDIONIKE U PROMETU, ODMAH  POZOVITE POLICIJU NA BROJ 122, KAKO BI SE NA VRIJEME SPRIJEČILE NEŽELJENE POSLJEDICE.

V O Z A Č I ‼️

Imajte na umu mogućnosti neočekivanog izlaska hodočasnika na kolnik kojim se kreče vaše vozilo,
-Prilagodite vašu brzinu kako bi ste na vrijeme mogli reagirati na iznenadne situacije,
-Gdje god je moguće koristite kratka svjetla, kako ne biste zaslijepili hodočasnike koji vam dolaze u susret,
-Pridržavajte se znakova i uputa što ih daju policijski službenici,
 (na broj 124) i policiju (na broj 122)

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika očekuje se sa područja lepeničke, lašvanske te skopaljske  doline i to na magistralnom putu: M 16 - E661 (Lašva - Donji Vakuf - Jajce)  i M 16.2 (Gornji Vakuf-Uskoplje - Donji Vakuf) te regionalnim putevima R 413 a i R 413 b (Turbe - Gostilj-Dobretići - Jajce) i R 442 Kiseljak - Busovača.