U centru za obuku pasa u češkome planinskom selu blizu njemačke granice, Renda, Cap i Laky su na ispitu. Njuše nekoliko metalnih posuda u kojima su komadi tkanine pacijenata zaraženih koronavirusom, negativnih donatora ili lažnih uzoraka.

Skupina stručnjaka za obuku pasa tvrdi da je kod pasa zamijećena 95-postotna uspješnost u detektiranju covida na uzorcima s ljudskim mirisom.

Studijom želimo potvrditi sposobnost pasa da otkriju covid-19 i tako obučene pse koristiti u borbi s pandemijom”, kazao je voditelj projekta Gustav Hotovy. “Metoda bi trebala funkcionirati i za druge bolesti, čak i smrtonosnije od ove” dodao je.

Trenerica Lenka Vlachova je ispripovijedala AFP-u da je prva studija koja je potvrdila da su psi sposobni detektirati tkivo koje je napao virus provedena u SAD-u prije otprilike desetljeća.

Virus mijenja ljudsko tkivo, a to utječe i na promjenu specifičnog mirisa osobe”, rekla je.

Hotovy, umirovljeni kinolog koji je počeo obučavati pse krajem kolovoza, kaže da se taj specifičan miris “toliko promijeni da je psima odmah zamjetan”.

Uzorci se dobivaju običnim trljanjem komada pamuka o pacijentovu kožu. Ispitivači tada trebaju osigurati da na uzorcima nema virusa kako se psi ne bi zarazili.

Koristeći se istom metodom, finski stručnjaci koriste pse za testiranje u zračnoj luci u Helsinkiju i tvrde da su psi u detekciji virusa sto posto točni.

Vlachova kaže da bi Česi željeli raditi s finskim kolegama, kao s i njemačkim i francuskim timovima koji rade na sličnom projektu. Razlika je u tomu što Česi na ovom projektu volontiraju i rade u svoje slobodno vrijeme, suprotno od njihovih zapadnih kolega.

Kinologija Katerina Jančarikova kaže da svaki pas može biti obučen za otkrivanje dok god je kooperativan.

I dok je Vlachova odvela Rendu na zasluženi odmor, Hotovy je na trening izveo šnaucera Lakyja koji je željno njušio posude, sada drugačije razmještene, prije nego što je lako identificirao onu pravu.

Hotovy je rekao da su psi jednako reagirali kad su ih treneri pustili u obližnju kuću gdje se nalazio oboljeli od covida.

"Odmah su skočili na njegov krevet s istom sretnom reakcijom kao kad nanjuše pravi uzorak u centru za obuku”.