Voditeljica humanitarnih operacija Ujedinjenih naroda Valerie Amos u nedjelju je u Teheranu ocijenila da će obnova infrastukture u Gazi trajati mjesecima.

Mjesecima će trajati popravljanje šteta na bolnicama, školama i uredima UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u koje su se sklonile izbjeglice, izjavila je Amos tijekom dvodnevnog posjeta Teheranu.

Ona će s iranskim dužnosnicima razgovarati o velikim humanitarnim krizama u regiji, u Gazi, Siriji i u Iraku.

U Gazi se nastavljaju UN-ove operacije koje uključuju opskrbu hranom i vodom, lijekovima i gorivom. Oštećeno je 97 ureda UNRWA-e, posebice medicinski centri i škole koji su bili česta utočišta za oko 250.000 raseljenih Palestinaca.

Obje strane ne popuštaju u svojim zahtjevima

Neizvjesni pregovori o produljenju krhkog primirja u Pojasu Gaze nastavili su se u Kairu između Izraelaca i Palestinaca, pri čemu obje strane nimalo ne popuštaju u svojim zahtjevima.

Nećemo pristati na dogovor o primirju bez konkretnog odgovora na naše sigurnosne zahtjeve, rekao je predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu na početku tjedne sjednice vlade. Da biste dobili sigurnost, prije svega treba ukinuti blokadu, uzvratio mu je Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa.

Netanyahu je također upozorio da će Hamas trpjeti "sve dok se ne vrati mir, a ako misli da mu vrijeme ide na ruku, vara se, kao što se vara da nismo dovoljno odlučni".  

Od početka nove izraelske ofenzive u Pojasu Gaze 8. srpnja poginulo je barem 1980 Palestinaca, uglavnom civili i 67 Izraelaca, među kojima troje civila.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman (ultranacionalistička desnica) zauzima se za raspoređivanje UN-ovih mirovnih snaga u Pojasu Gaze, što se ocjenjuje malo vjerojatnim.

Pregovori su se nastavili u nedjelju u Kairu nakon trodnevna prekida, ali bez nekih predstavnika Hamasa i Islamskog džihada iz Gaze koji tijekom večeri trebaju stići u egipatsku prijestolnicu, rekao je glasnogovornik Hamasa.

Najveća neizvjesnost vlada glede mogućnosti da se palestinski predstavnici, među kojima su i čelnici Hamasa s Izraelcima dogovore o ukidanju izraelske blokade i o demilitarizaciji Pojasa Gaze budući da u ponoć istječe primirje zaključeno 11. kolovoza, koje je u četvrtak produljeno na pet dana.