Još jedna fotografija ljudske nesreće jučer je obišla i šokirala svijet. Oca i njegovu kćer, koja još nije napunila ni dvije godine, pronašli su mrtve na meksičkoj obali rijeke Rio Grande. Želeći se dokopati američkog kopna, otac je kćer ugurao ispod svoje majice, a djevojčica je njega zagrlila oko vrata.

Na svoj cilj, nažalost, nisu stigli. Najnovija potresna fotografija mnoge je podsjetila na onu iz 2015. godine kada su na plaži u Turskoj pronašli tijelo dječaka iz Sirije.

Kako piše CBS, Óscar Alberto Martínez Ramírez (26) i njegova kći Valeria krenuli su prema Teksasu.

-Vidite kako ju je zaštitio, umrli su jedno drugom u rukama. Fotografije je šokantna, a u isto vrijeme, ispunjava me nježnošću jer znam da je na našu Valeriju pazio do posljednjeg trenutka, rekla je Oscarova majka i Valerijina baka Rosa Ramirez.

Oscar je sa suprugom Vanessom Avalos i malom Valerijom krenuo na dug put iz El Salvadora u Sjedinjene Države. U nedjelju su stigli u meksički grad Matamoros gdje su željeli predati zahtjev za azil. No, shvatili su da ta procedura traje tjednima pa su odlučili preplivati Rio Grande i predati se Amerikancima u Teksasu.

Otac je želio prvo s Valerijom preplivati na drugu stranu, a onda se vratiti po suprugu. To mu je i uspjelo, djevojčicu je ostavio na američkoj obali, a kad se preko vrlo opasne rijeke uputio natrag prema Meksiku, po svoju suprugu, djevojčica je nenadano krenula u vodu za njim.

Oscar ju je krenuo spasiti no tada ih je oboje uhvatila snažna struja s kojom se nisu uspjeli izboriti. Njihova tijela rijeka je izbacila na meksičkoj strani.

Ramirez, njegova supruga Vanessa Avalos, kći Valerija i majka Rosa živjeli su u predgrađu San Salvadora. On je radio u pizzeriji, a supruga kao blagajnica u fast food restoranu. Iako cijela četvrt ima problem s visokom stopom kriminala, obitelj se za odlazak u SAD, kako navodi Oscarova majka, odlučila isključivo iz ekonomskih razloga.

-Nudila sam im veliku sobu u svojoj kući, ali onu su štedjeli novac za vlastiti stan i život u SAD-u. Rekla sam Oscaru: Sine, ne idi, ako i odeš, ostavi kćer meni. Nije me htio poslušati, a još je manje želio ostaviti dijete u San Salvadoru, kaže Oscarova majka i dodaje kako joj sada samo Bog daje snagu.

Susjeda Marta Argueta de Andrade (50) obitelj poznaje već pet godina i kaže da su dobri ljudi:

-Svaki dan sam viđala Oscara i njegovu kćerkicu. Zvao ju je mala kovrčava. Bilo je to baš slatko, kaže susjeda, prenosi 24sata.hr

Meksički dužnosnici objavili su da će tijela u četvrtak biti vraćena u El Salvador.