Riječ je o jednom od najnegostoljubivijih područja na planeti

Ruska vojska sve više radi na poboljšanju infrastrukture na Arktiku osnivajući nove baze, a istovremenu uređujući one stare. Tako je ovih dana Ministarstvo vanjskih poslova objavilo video snimku koja je nastala dronom, a koja otkriva tehnološki vrlo napredne baze u Jakutiji koja je nazvana Sjeverna djetelina. Riječ je o operativnoj bazi koja je aktivna od 2015. godine i tamo boravi oko 250 vojnika. Nalazi se na otoku Kotelny, koji se smatra jednim od najnegostoljubivijih područja na planeti, a bliže je Aljasci nego Moskvi.

Ime je dobila jer je izgrađena u obliku tri lista, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji vojnicima je omogućen ugodan boravak u bazi bez utjecaja na životnu sredinu, a ima zaliha za godinu dana, u slučaju najgoreg scenarija.

Temperature do minus 50 stupnjeva
 

Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, opremljena je obrambenim raketnim sustavima i sustavom srednjeg dometa koji je prilagođen nemilosrdnim ledenim uvjetima i temperaturama koje sežu do minus 50 stupnjeva.

Ova baza je jedna od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i dio je ruskog projekta kojim Rusi žele potvrditi svoju vojnu snagu širom arktičke obale. Tako je ruska vojska u posljednjih šest godina izgradila 475 vojnih lokacija na tom području, piše 100posto.hr.