Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 1323 eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno više za 17.9 posto, a realno za 13.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na plaću za ožujak ove godine, prosječna neto plaća za travanj bila je nominalno niža za 0.2 posto, a realno za 0.9 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u srijedu.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za travanj ove godine isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, 2483 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 837 eura.

Medijalna plaća 1110 eura

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za travanj iznosila je 1110 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za travanj iznosila je 1830 eura, što je nominalno niže za 0.2 posto, a realno za 0.9 posto u odnosu na ožujak ove godine.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno bila viša za 18.3 posto, a realno za 14.1 posto.

Najveća plaća 3854 eura

Kao i kod neto plaća, najviša prosječna mjesečna bruto plaća za travanj isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 3854 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 1080 eura.

U travnju su bila prosječno 174 plaćena sata, što je u odnosu na ožujak više za 4.8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (186), a najmanji u djelatnostima socijalne skrbi bez smještaja (159).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za travanj ove godine iznosila je 7.42 eura, što je u odnosu na ožujak za 4.3 posto niže, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 8.2 posto više, podaci su DZS-a.