Muškarac koji se predstavio kao Abu Bakr al-Bagdadi pozvao je teroriste na nastavak džihada u poruci objavljenoj u srijedu na aplikaciji za slanje poruka Telegram, prvoj poruci koja se pripisuje vođi ISIS-a u godinu dana.

Njegova poruka objavljena prigodom Kurban-bajrama, muslimanskog blagdana na završetku velikog hodočašća u Meku, stiže u trenutku kada su gotovo protjerani borci ISIS-a iz Sirije, kao i iz svih velikih urbanih centara Iraka nakon što su u te dvije zemlje kontrolirali velika područja.

"Propadaju oni koji zaboravljaju džihad protiv neprijatelja"

"Propadaju oni koji zaboravljaju svoju religiju, strpljenje, džihad protiv neprijatelja i obećanje stvoritelja. A oni koji se drže tih načela ponosni su i nakon nekog vremena pobjeđuju", rekla je osoba koja se u propagandnoj poruci od 55 minuta predstavila kao Abu Bakr al-Bagdadi.

Posljednja snimka navodnog šefa ISIS-a datira od 28. rujna 2017.

I u toj poruci on je pozivao borce u Siriji i Iraku da pruže otpor neprijateljima nakon što je ISIS u nekoliko mjeseci izgubio kontrolu Mosula u Iraku.

Abu Bakr al-Bagdadi, čija smrt je nekoliko puta objavljivana, navodno je živ i nalazi se na sirijskom teritoriju, duž granice s Irakom, prema podacima iračkih dužnosnika.

Ove godine početkom srpnja iračke obavještajne službe su objavile da je sin šefa ultraradikalne skupine Houdhayfah al-Badri ubijen u Siriji u napadu ruskim navođenim projektilima koji su gađali sklonište u kojem se nalazio.