Na istočnom rubu Gaze, ujutro 7. listopada, nekoliko minuta od svitanja, skupina Hamasovih militanata čeka. Neki su ukrcani u bijeli kamionet, drugi na motorima. Prolaze kroz nekoliko završnih provjera, provjeravaju snimaju li video i je li im oružje spremno. Čini se da je eksplozija u daljini signal za kretanje.

Dok jure prema granici, muškarci uzvikuju: "Allahu Akbar", izraz koji na arapskom znači "Bog je velik".

Nakon tri minute vožnje, prelaze prvu graničnu ogradu koja Gazu dijeli od Izraela. Ograda je oštećena, ostavljajući veliki otvor kroz koji prolaze. Teško je znati je li to od eksplozije koja se čula nekoliko trenutaka ranije.

Izraelske obrambene snage (IDF) dale su CNN-u snimke prvih trenutaka napada koje nude novi pogled na dio operacije Hamasa, pokrenute s istočne granice Gaze.
 


Video dolazi s body kamere jednog od terorista koji je sudjelovao u napadu. IDF je rekao da je objavio video kako bi pokazao stvarnost onoga što se dogodilo 7. listopada, dan koji izraelski dužnosnici uspoređuju s 11. rujnom, kada je ubijeno procijenjenih 1200 ljudi, a više od 200 njih uzeto je za taoce.

Snimljeni su tuneli u Gazi, puni su natpisa po zidovima

Ovo je prvi put da je Izrael javno objavio snimke Hamasovih tunela u Gazi. Nije jasno koristi li ista osoba kameru u podzemnom snimku koji prikazuje veću prostoriju koja služi kao spoj koji vodi do niza užih tunela. Žice prolaze duž okna, iako nema vidljive gornje rasvjete. Umjesto toga, jedina svijetla točka dolazi od svjetiljke. Neke stvari leže na podu, zajedno s nekoliko plavih bačvi.

U jednom trenutku ljudi pod zemljom usmjeravaju baterijsku svjetiljku u duboko okomito okno s ljestvama koje se protežu duž jedne strane. Betonski su zidovi ispisani crvenom bojom u spreju. "Ono što je skriveno je daleko gore", piše na jednom mjestu.

Video napada neprekinuta je snimka od 100 minuta koja počinje prije napada i nastavlja se dok se kamera ne zaustavi. CNN je geolocirao lokacije koje se vide na snimci i potvrdio da odgovaraju drugim snimkama napada. Dok grupa prolazi prvu graničnu ogradu, napadač s kamerom više puta viče: "Idi desno!" Čini se da zna kamo ide, što ukazuje na dubinu planiranja i koordinacije.

Manje od dvije minute kasnije, militanti prelaze drugu sigurnosnu ogradu. U Izraelu su te idu prema kibucu, jureći zemljanim cestama između oranica. Mnogi su na motociklima. Većina militanata ima puške poput AK-47, dok neki nose bacače raketa na leđima.

Nakon otprilike 15 minuta, kamioni se zaustavljaju dok napadač otvara vatru prema izraelskim zgradama u daljini. Grupa zastaje, a jedan od njih govori da se ne puca u zrak jer se troši streljivo.

U jednom trenutku grupa zahvaljuje Bogu što su stigli dovde dok se pitaju gdje su izraelski vojnici. Do sada je njihovo kretanje gotovo neometano preko izraelskog teritorija.

Na polju u blizini izraelskog grada Kissufima, napadač s kamerom na tijelu izlazi iz automobila i napreduje preko polja s drugim militantima. Pokrivaju se dok napreduju, pucajući dok se kreću.

Snimio je kako ubija izraelskog vojnika, a potom se predstavio

Na videosnimci se vidi kako napadač puca na izraelskog vojnika te ga, pucanjem iz neposredne blizine, usmrćuje.

Dok ga drugi militanti sustižu, napadač otima izraelskom vojniku Tavor pušku. Napadač okreće kameru prema sebi za selfie video. On se raduje dok se drugi pridružuju slavlju.

Nekoliko trenutaka kasnije govori u kameru koja se čini kao da je postavljena na njegovu kacigu. Daje svoje ime i kaže da ima 24 godine. On je otac i kaže da je ubio dvojicu izraelskih vojnika. Od Boga traži pobjedu i "zasluženo mučeništvo".

Odavde grupa napreduje na motorima jureći gotovo praznim izraelskim cestama.

Naoružani napadač viče od radosti dok prolazi pokraj tijela Izraelaca koja leže na ulici. Njegov val napada nije bio prvi; drugi su teroristi došli do ovog mjesta prije njega. Kad je motociklom skrenuo iza ugla, dolazi do autobusne stanice koja se mogla vidjeti u jednom od najranijih videozapisa koji su izašli nakon napada.

Nekih sat vremena teroristi se neometano kreću Izraelom. Prešli su petnaestak kilometara. Stigli su do vojne baze u blizini kibuca Re'im. Naoružani napadač puca, a netko iz baze uzvraća paljbu.

Terorist pada mrtav

Čovjek vrišti kada je pogođen i pada na tlo blizu oružja. Kamera lagano oscilira naprijed-natrag dok disanje postaje brzo i plitko.

Kraju je stigla njegova uloga u terorističkom napadu.