Iz tiska je izašla knjiga Sportsko novinarstvo autora Miroslava Vasilja. Riječ je o prvom takvom sveučilišnom udžbeniku u ovom dijelu Europe. Knjiga detaljno opisuje povezanost medija i sporta, kompetencije sportskih novinara, teoriju selekcije vijesti u sportu, etiku u sportskom novinarstvu, ustroj sportske redakcije, posebnosti sportskog novinarstva u tisku, na radiju, televiziji te novim medijima…
Ugledni sportski novinar Zdravko Reić Vasiljevu knjigu je nazvao „biblijom sportskog novinarstva“. „Otkrio sam, shvatio i zaključio da nitko, ali baš niti jedan autor, nije tako teoretski i praktično, znanstveno i stručno, zanimljivo, opširno, pa i koncizno obradio tu temu“, navodi Reić. Profesor sa Sveučilišta u Dubrovniku dr. Đorđe Obradović navodi kako knjiga Sportsko novinarstvo svojim sadržajem može znatno podići razinu kvalitete izvješćivanja o sportskim natjecanjima. Profesor sa Univerziteta u Zenici dr. Damir Kukić ističe kako je knjiga zahvalna za konkretnu primjenu znanja i vještina prilikom pisanja novinarskih tekstova o sportu. U knjizi se iznose potpuno novi prijedlozi za strukturu žanrova prilikom praćenja sporta. „To je njezin doprinos daljnjem razvoju teorije novinarskih žanrova“, navodi profesor sa Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić. Posebna pozornost posvećena je izravnim prijenosima sportskih događaja. Opisane su vrste komentatora, uloga sukomentatora…
Profesor s Univerziteta u Tuzli dr. Najil Kurtić za knjigu Sportsko novinarstvo navodi kako se može koristiti i kao enciklopedija. „Siguran sam da će pojava ovog udžbenika ohrabriti kolege na mnogobrojnim studijima – odsjecima novinarstva i sporta u Bosni i Hercegovini i u regiji da u svoje nastavne planove uvedu predmet Sportsko novinarstvo“, navodi dr. Kurtić. Prof. dr. Marko Sapunar ističe kako knjiga obiluje primjerima iz hrvatskog, bh. i svjetskog sporta od: Janice Kostelić, Dražena Petrovića, Marina Čilića, Blanke Vlašić, Joea Šimunića, Luke Modrića, Marija Mandžukića do Messija. „Pomoću tih primjera budući sportski novinari ne samo da usvajaju znanja o novinarskim žanrovima, nego i detalje iz sportske povijesti i sadašnjice“, navodi dr. Sapunar.
Izdavač je zagrebačka i sarajevska kuća Synopsis. Autor knjige Miroslav Vasilj ističe kako se na njezino pisanje odlučio zbog rastuće industrije specijaliziranih sportskih medija. „Prema istraživanjima sport je jedan od najčitanijih, najslušanijih i najgledanijih medijskih sadržaja, a na području šire regije ne postoji niti jedna knjiga koja obrađuje tu temu“, ističe autor.
Vasilj je viši asistent na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Autor je radijskih i televizijskih sportskih emisija.