Velika Britanija objavila je imena i fotografije dvaju ruskih državljana koji su optuženi za napad nervnim otrovom u Salisburyju, javlja BBC.

Scotland Yard navodi kako "postoji dovoljno dokaza" da se Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov optuže za napad u Salisburyju, u kojem su otrovani dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija.

BBC navodi kako policija vjeruje da su imena koja koriste Rusi osumnjičeni za napad zapravo aliasi, a njihova dob se procjenjuje na oko 40 godina. Podsjetimo, Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) otrovani su nervnim agensom novičokom u Salisburyju prošlog ožujka.

Izdan je europski uhidbeni nalog za Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, izjavili su. Policija je objavila fotografije dvojice muškaraca.

"Nećemo tražiti od Rusije njihovo izručenje jer ruski ustav ne dopušta izručenje svojih građana", rekla je Sue Hemming iz britanskog tužiteljstva.

Putuju pod lažnim imenima

Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe koji je izdao desetke agenata britanskoj vojnoj obavještajnoj službi MI6, i njegova kći Julija nađeni su bez svijesti na javnoj klupi u Salisburyju 4. ožujka.

Britanija je odmah optužila Rusiju za trovanje i identificirala je otrov kao novičok - smrtonosnu skupinu nervnih otrova koje je razvila sovjetska vojska '70-ih i '80-ih godina. Rusija je opetovano zanijekala bilo kakvu umiješanost u taj napad.

Neil Basu, šef britanske protuterorističke službe, rekao je da dvojica osumnjičenih, u dobi od oko 40 godina, putuju pod lažnim imenima, ali da imaju originalne ruske putovnice.

Očekuje se izjava Therese May

Policija je objavila da su Petrov i Boširov sletjeli na londonski aerodrom Gatwick 2. ožujka te su odsjeli u hotelu City Stay u istočnom Londonu. U njihovoj hotelskoj sobi policija je pronašla tragove novičoka, objavio je Scotland Yard. Nakon toga su 4. ožujka otputovali u Salisbury, grad u kojem su ulazna vrata u kuću koju je koristio Skripal bila kontaminirana novičokom.

Dva Rusa sumnjiče se za sljedeća kaznena djela: ubojstvo Sergeja Skripala, pokušaj ubojstva Sergeja Skripala, Julije Skripal i Nicka Baileyja, upotrebu i posjedovanje novičoka te nanošenje teških tjelesnih ozljeda Juliji Skripal i Nicku Baileyju - detektivu koji je otrovan prilikom istraživanja napada na Skripalove.

Britanska premijerka Theresa May dat će tijekom poslijepodneva izjavu u parlamentu povodom razvoja događaja u slučaju Salisbury, objavila je oporbena Laburistička stranka na Twitteru.