Grupa majki i žena mobiliziranih ruskih vojnika objavila je poruku u kojoj je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da vrati njihove članove obitelji kući.

"Nama Rusima više nema nade pod vašim vodstvom... sjednite za pregovarački stol. Pustite nas da živimo u miru! Ili idite sami na bojišnicu i tamo umrite", poručile su Putinu. "Nećeš stati dok ne pobiješ sve mlade ljude? Hoćeš li se dobro zabaviti dočekujući Novu godinu sa svojim najbližima i čašom šampanjca?" dodaju.

Institut za proučavanje rata je primijetio da javne osude rata od članova grupe vjerojatno zabrinjavaju Kremlj, jer bi takvi prosvjedi mogli negativno utjecati na Putinovu predsjedničku kampanju 2024.

"Putinova predsjednička kampanja navodno se neće fokusirati na rat u Ukrajini, a Kremlj vjerojatno smatra rodbinu mobiliziranog osoblja društvenom skupinom koja bi mogla predstavljati jednu od najvećih prijetnji njegovoj kampanji", napisao je ISW.

Grupa je objavila i video koji navodno prikazuje ruskog vojnika u Ukrajini. Vojnik je navodno kritizirao Putina jer nije dopustio vojnicima dopust.

"Nema nade, nema znakova da će se naši mobilizirani momci vratiti kući u dogledno vrijeme", navodno je rekao vojnik.