U samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu 4. - 7. veljače održani su "VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca" u povodu 72. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Prva tri dana molitveni program započinjao je u 17.30 molitvom krunice, a u 18.00 je bila sv. misa koju je predslavio prof. dr. don Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkog samostana. Molitvom krunice, čitanjem i pjevanjem na sv. misama kroz ove dane posebno su sudjelovali ministranti, framaši, članovi Franjevačkog svjetovnog reda i zborova koji djeluju u župi.

U ovoj prigodi dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na "VI. nagradnom natječaju" o temi pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, gvardijana samostana hercegovačkih franjevaca te velikog broja fratara iz Provincije.

Pjevanje na sv. misi predvodio je veliki župni zbor, misna čitanja čitali su novaci, a molitvu vjernika gvardijani samostana. Evanđelje je navijestio fra Rade Dragićević, jedan od četvorice još živućih fratara, đaka nekadašnje glasovite franjevačke gimnazije na Širokom Brijegu.

Na kraju sv. mise nazočnima je nekoliko riječi o značenju ove obljetnice uputio don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija, a zatim je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, izrekao kratko izvješće o radu Vicepostulature u protekloj godini te se zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji ovog molitvenog programa. Gvardijan širokobriješkog samostana fra Tomislav Puljić pozdravio je nazočne i zahvalio se onima koji su na bilo koji način doprinijeli da 72. obljetnica ubojstva fratara bude sadržajno bogata, Bogu ugodna i svima od koristi, naglasivši kako su ove molitveno-spomeničke večeri razlog za radost i Crkvi nebeskoj i Crkvi zemaljskoj.

Kroz ova četiri dana molitveni program je putem interneta i radiovalova prenosila Radiopostaja Široki Brijeg. Audio snimke propovijedi kroz ove dane mogu se pronaći na portalu Vicepostulature pobijeni.info.

Tijekom mjeseca veljače i u ostalim franjevačkim samostanima Hercegovačke franjevačke provincije slavit će se sv. mise za pobijene fratre i puk. U sklopu obilježavanja obljetnice ubojstva fratara u Mostaru 12. veljače u Franjevačkom samostanu s početkom u 19.00 održat će se tribina s temom »Istinom do pomirbe«. Tribinu organizira Udruga »Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama«. Sudionici tribine su mr. sc. Hrvoje Mandić, mr. sc. Dražen Barbarić i dr. sc. Ivo Lučić.

Sutradan, 13. veljače, u 11.00, na Filozofskom fakultetu na ovu će temu Ivo Lučić i Dražen Barbarić održati predavanje za studente i ostale zainteresirane, a sv. misa zadušnica za ubijene fratre mostarskog samostana slavit će se u utorak, 14. veljače, u 18.00.