Zagreb, 10. prosinca 2021. Dvadeset osam godina se navršilo kako je sa zagrebačkog Zapadnog kolodvora prema tada mjesecima okupiranoj Lašvanskoj dolini krenuo prvi humanitarni konvoj sa hranom, lijekovima i drugim medicinskim potrepštinama. Evocirajući uspomene na dan polaska tog konvoja „kruha i ljubavi“ pod nazivom „Bijeli put za Novu i Bilu i Bosnu Srebrenu“ predstavnici i sudionici Bijelog puta i Karitativne udruge „Kruh sv. Ante“ franjevaca Bosne Srebrene su se okupili u petak 10. prosinca 2021. godine, i prvo posjetili groblje Mirogoj te paljenjem svijeća i prigodnom molitvom kod groba dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske, Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, dr. Slobodana Langa, vođe konvoja i pokretača akcije i Ante Vlaića, smrtno stradalog vozača u konvoju zahvalili za njihov doprinos organizaciji, vođenju i sudjelovanju u tom konvoju. Nakon toga su na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru kod „spomen ploče“ prigodnim obraćanjima prisjetili se toga dana i mjesta polaska konvoja točno u podne prije 28 godina i jednog od svijetlih primjera ljudske solidarnosti i plemenitosti Hrvatskog naroda poslije Drugoga svjetskog rata.

„Bilo je to hvalevrijedno djelo na tisuće ljudi dobre volje i srca, a ujedno dokaz da čovjek može i umije činiti dobro, onda kada je to najteže i najpotrebnije, šaljući i poruku svijetu da se morao spriječiti genocid naroda koji je tada bio u potpunom okruženju ratnih postrojbi muslimanske vojske BiH i njihovih saveznika mudžahedina uvezenih iz arapskih zemalja. Bolnica u Novoj Biloj koja se tada nalazila kod franjevaca u župnoj crkvi bila je pretrpana ranjenicima, a u nestašici hrane, lijekova i druge medicinske opreme“ podsjetio je prof. dr. Miro Jakovljević, prvi predsjednik akcije Bijeli put obraćajući se okupljenima.

Ovogodišnja obljetnica se obilježava pod pokroviteljstvom Karitativne udruge „Kruh sv. Ante“ franjevaca Bosne Srebrene, na Dan ljudskih prava 10. prosinca. Zato se ispred franjevaca obratio fra Stipo Karajica, sudionik akcije, a danas predsjednik udruge „Kruh sv. Ante“ u Hrvatskoj prigodnim riječima: „Ljubav prema čovjeku bila je tada najveća pobjeda, ljubav proizišla iz molitve i primjera sv. Franje Asiškog te zahvalio svim sudionicima, dobročiniteljima i podupirateljima za tada pruženu pomoć, pa se prisjetio i onih sudionika koji više nisu živi; dr. Slobodana Langa, fra Ferde Vlašića, fra Jakova Bubala, fra Tomislava Duke, fra Franje Grebenara, vozača Ante Vlaića, smrtno stradalog u Uskoplju/Gornjem Vakufu na povratku konvoja iz Nove Bile za Zagreb.

„Danas smo se ovdje okupili kako bismo na dostojanstven način obilježili 28. obljetnicu humanitarnog konvoja, koji je tada u dosta teškim i ratnim vremenima, u samom početku izgledao gotovo nemoguća misija i neostvariv san prema braći i sestrama u Lašvanskoj dolini. Sudionici u konvoju su pokazali iznimnu hrabrost i humanost te bili istinski heroji koje ni jedna poteškoća, niti prepreka nije mogla zaustaviti u ostvarenju planirane misije dobra, a organizatori konvoja akcija Bijeli put i udruga „Kruh svetog Ante“ su uz pomoć brojnih dobročinitelja zaista bili nošeni proročkim zanosom, a liječnici na konkretan način su utjelovili Hipokratovu zakletvu prigodom izvršenja toga plemenitog čina. Novinarima, franjevcima i vjernicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebno franjevcima i vjernom puku Rame, Tomislavgrada i Lašvanske doline velika zahvala za ondašnji doprinos u prihvatu i boravku sudionika konvoja“ – rekao je dr. Herman Vukušić mlađi koji je bio i moderator obilježavanja obljetnice.

Ovogodišnje obilježavanje obljetnice zaključeno slavljem Svete mise u samostansko-župnoj crkvi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici za pokojne dr. Franju Tuđmana, Milana Bandića, dr. Slobodana Langa, Antu Vlaića i sve sudionike konvoja i dobročinitelje koju je predvodio fra Zdravko Dadić, župnik i gvardijan samostana Sv. Ilije u Zagrebu u zajedništvu s drugim okupljenim svećenicima, vjernicima i sudionicima konvoja.     

I. Jakovljević