U velikoj snježnoj oluji, 30. ožujka 1995. godine, na Prokosu, u podnožju Vrana, prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka živote su izgubili pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko: Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.), iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.) iz  Zagreba, Davor Zbiljski (1968.) iz Zagreba, te Ivica Begić iz Posušja (1962.), pripadnik vojne policije HVO-a.



U spomen na ovu petoricu stradalih hrvatskih branitelja već deset godina u organizaciji Planinarskog društva „Orlova stina“ iz Tomislavgrada održava se tradicionalni memorijalni pohod od lipskoga groblja do mjesta stradanja i komemoracija – polaganje vijenaca, paljenje svijeća i prigodna molitva. Tako je bilo i jučer.

Iako je osvanulo desetak centimetara novoga snijega, na poziv organizatora – PD Orlova stina iz Tomislavgrada – usponu se odazvalo sedamdesetak planinara i zaljubljenika u prirodu iz naše i okolnih općina, ali i susjedne Republike Hrvatske. Uz pješake na Prokos je bilo pristiglo i dosta osoba terenskim vozilima.



Dolaskom na Prokos, ovdje su u 12:30 sati položeni vijenci i upaljene svijeće za stradale hrvatske branitelje. Vijenac su položili i svijeće upalili predstavnici općine Tomislavgrad, predvođeni općinskim načelnikom Ivanom Buntićem, predstavnici Općine Posušje, suborci stradalih iz ATJ Lučko iz Zagreba, članovi obitelji stradalog Ivice Begića, predstavnici PD Orlova stina i PS Herceg-Bosne predvođeni predsjednikom Antom Vukadinom Jokarićem, predstavnici udruga Domovinskoga rata iz Općine Tomislavgrad i Općine Posušje, predstavnik Udruge Specijalne policije HR HB, predstavnici planinarskih društava iz Imotskog, Posušja, Makarske, Gruda, Ljubuškoga, PD Zavelim iz Roška Polja.



Uz planinare i ovu obljetnicu je na svoj način – trčanjem – obilježio i član AK Puls iz Tomislavgrada Tomislav Batarilo Toša, koji je vozilo ostavio kod spomen-obilježja na Prokosu, te se trčeći spustio i ponovno dotrčao do Prokosa. Isteći ćemo i Nikolu Radoša iz Letke koji je i ove godine, kao i uvijek do sada, unatoč snijegu i sam, došao do spomen-obilježja.

Molitvu je i ove godine izrekao gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić.



Nakon komemorativnoga dijela, povratkom na Omrčenicu, kod vikendice Joze Vukadina-Jokare za sve sudionike priređen je ručak.

Ne zaboravlja se žrtva koju su za sve nas podnijeli hrvatski branitelji a to pokazuje i ovogodišnji brojni odaziv memorijalu, među kojima i dosta mladih osoba.

Hrvatski vitezovi, počivajte u miru!

Blidinje.NET/Mandino-selo.com