Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, danas je obilježena 25. godišnjica od razmjene zatvorenih bugojanskih Hrvata na lokaciji Stadion u toj općini.

Vijence su kod spomen-obilježja na groblju Sultanovići položili predstavnici Hrvata na svim nivoima vlasti, te članovi boračkih udruženja proisteklih iz Hrvatskog vijeća obrane (HVO). 

Tom prilikom, evocirana su sjećanja na devetnaest nestalih, i 294 zatvorena Hrvata koji su razmijenjeni na današnji dan 1994, piše Bug.ba

„Teško je reći nešto što će utješiti sve one koji su prošli torturu u logoru „Stadion“ i sve one koji su izgubili svoje najmilije, posebno onih devetnaest odvedenih, nestalih i vjerojatno ubijenih.

Nitko još nije odgovarao i nijedna odgovornost ne može vratiti bol za izgubljenim životima, ali barem to su mogli otkriti u proteklim godinama. Već 25 godina netko ne može pokopati ni pomoliti se kod groba svog najmilijeg i ova država je potpuno zakazala u tom smislu.

Moramo raditi na tome da prvenstveno oni koji su to počinili odgovaraju i da se više nikad ništa slično ne ponovi u BiH.“, kazao je Marinko Čavara , predsjednik Federacije BiH. Istim povodom, održana je misa u crkvi sv. Ante Padovanskog.

Bugojanski župnik fra Hrvoje Radić kazao je kako svake godine obilježavamo razmjenu logoraša iz logora “Stadion”, događaj koji nikad ne smijemo zaboraviti i trebamo ga proživjeti na kršćanski sebi svojstven način.

Obilježavanje 25. godišnjice razmjene bugojanskih Hrvata organizirali su Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO HB Bugojno i Hrvatska udruga logoraša domovinskog rata Bugojno.