Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja se obilježava svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. U  našoj školi tijekom mjeseca knjige održavaju se različite aktivnosti, književni susreti, predavanja, posjete kojima se nastoji poticati čitanje.
Tijekom spomenutog mjeseca učenici su posjećivali školsku knjižnicu, gdje su mogli nešto više čuti o značaju čitanja za njihov razvoj.

Svoja zanimljiva razmišljanja imali su priliku izraziti pišući na satima hrvatskog  jezika uratke na temu Tko čita (ne) skita.
Ulomke učeničkih radova složili su na plakat te izložili u holu škole.

Najmlađi učenici također su posjetili knjižnicu pa i oni koji tek uče slova slušali su o značaju čitanja te birali slikovnice koje su po prvi put posudili na svoje ime u školskoj knjižnici.

U četvrtak, 10. studenog 2016. godine učenici 6. razreda zajedno s svojom razrednicom i nastavnicom hrvatskog jezika Danijelom Bilić posjetili su gradsku knjižnicu u Prozoru, što je bilo posebno iskustvo za njih.

Dana 15. studenog završnom školskom priredbom završen je mjesec knjige, prezentirane su održane aktivnosti, kao i predstavljen rad i djela hrvatskog pjesnika Tina Ujevića.

Učenici su pripremili PPT prezentaciju o Tinu Ujeviću, govorili njegove stihove, a članovi zbora škole dali su svoj doprinos izvodeći uglazbljene pjesme Tina Ujevića.
 
 OŠ „Ivan Mažuranić“ Gračac