Poštovani korisnici dječjeg dodatka!

Poštovani podnositelji zahtjeva za dječji dodatak!

Kao što ste možda već u medijima čuli ili čitali, povećala se minimalna plaća u FBiH, a time i cenzus za ostvarivanje prava na dječji dodatak, a i sam iznos dječjeg dodatka.  Minimalna plaća je ranije bila 543 KM, od 01.01.2023. godine je 596 KM. Cenzus je porastao s 217,20 KM na 238,40 KM, što znači da primanja kućanstva korisnika dječjeg dodatka po članu kućanstva ne smiju biti veća od 238,40 KM. Iznos dječjeg dodatka, koji je ranije iznosio 103,17 KM, porastao je na 113,24 KM.

Ovim putem napominjemo da ste dužni javiti svaku promjenu koja utječe na ostvareno pravo na dječji dodatak i to u roku od 15 dana od nastanka promjene. Promjene od utjecaja su na primjer: povećanje plaće ili mirovine, stupanje u radni odnos, ostvarivanje prava na mirovinu ili invalidninu, promjena broja članova kućanstva, ali i sve druge promjene Vaših prihoda. Napominjemo i da su prihodi bilo koje vrste iz druge države također prihodi koji se uzimaju u obzir te da potpisivanjem zahtjeva potpisujete izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da su podaci u zahtjevu ispravni. Ukoliko ovaj Centar utvrdi da imate prihode koje niste prijavili i da ste bespravno primali dječji dodatak, dužni ste izvršiti povrat sredstava.

Obzirom na svakodnevne upite, molimo podnositelje zahtjeva, koji još nisu zaprimili rješenje za dječji dodatak za strpljenje. Od oko 800 podnesenih zahtjeva, ovaj Centar je riješio 526 zahtjeva. Kad Vaše rješenje bude gotovo bit ćete pozvani da dostavite tekuće račune djece (ako to već niste učinili prilikom podnošenja zahtjeva) i da preuzmete rješenje. Ako ostvarite pravo, isto će Vam biti priznato od prvog dana u mjesecu kad ste podnijeli zahtjev, bez obzira na to kad je rješenje doneseno.
S poštovanjem!                            

Ravnateljica
Mara Franjić