Svi veći rezovi načinjeni rezidbom voćaka i vinove loze moraju se obavezno premazati kalemarskim voskom. Nakon nanošenja na ranu ili premazivanja, kalemarski vosk stvara plastični film koji izolira oštećenja nastala rezidbom od utjecaja vanjske sredine i onemogućuje ulaz patogenim organizmima kroz ranu u biljku.

Ovih se dana na području Hercegovine provodi tzv. zimska rezidba voćaka i vinove loze. Svrha je rezidbe da regulira vegetativni i generativni rast voćke odnosno vinove loze, čime značajno utječe na količinu i kvalitetu budućeg uroda.

Obavezna primjena kalemarskog voska

Primjena voćarskog voska posebice je važna u zimskim mjesecima. Zimi vegetacija u voćnjacima miruje, ali su voćke izložene oštećenjima koja izazivaju glodavci i divljač, čiji je izbor hrane u zimskim mjesecima ograničen pa voćke često postaju njihova omiljena poslastica.

Nepovoljni vremenski uvjeti – snijeg, vjetar i niske temperature, jednako mogu uzrokovati veća ili manja oštećenja na granama i deblu voćaka.

Oštećenja na granama i stablu voćaka izuzetno su opasna, naročito na mladim nasadima, kao mjesta infekcije raznim patogenim organizmima koji mogu oslabiti i u konačnici uništiti voćku. Zbog toga je nužno sva nastala oštećenja sanirati na način da se rana obreže oštrim (i dezinficiranim) alatom, te zaštiti premazom voćarskog voska.

Rane nastale rezidbom, a posebice veće rane nastale odstranjivanjem debljih grana, potencijalno predstavljaju put ulaska raznim patogenim organizmima u voćku, odnosno vinovu lozu te ih je također potrebno zaštititi premazivanjem kalemarskim ili voćarskim voskom.

Primjena kalemarskog voska nije ograničena samo na zimske mjesece. Sve rane i oštećenja nastala na voćkama i vinovoj lozi tijekom vegetacije uvijek je potrebno zaštiti premazom kalemarskog voska. Takva oštećenja obično nastaju ljetnom rezidbom, cijepljenjem, a postoje i razna mehanička oštećenja koja nastaju tijekom vegetacije najčešće od oruđa prilikom obrade, te oštećenja od vjetra i sl.

Kako djeluje kalemarski vosak?

Nakon nanošenja na ranu ili premazivanja, kalemarski vosak stvara plastični film koji izolira oštećenja od utjecaja vanjske sredine i onemogućuje ulaz patogenim organizmima. Vrijeme potrebno da se naneseni sloj kalemarskog voska osuši i stvori nepropusni elastični film na oštećenom dijelu je oko sat vremena. Kada se osuši, film je elastičan i lako se prilagođava razvoju i kretanju biljaka, ne puca i zadržava svoje karakteristike, a tretirani dijelovi su potpuno zaštićeni od prodora patogenih organizama.

Kako primijeniti kalemarski vosak?

Kalemarski vosak se pomoću kista nanese u tankom, homogenom sloju na oštećene dijelova (ako je potrebno, rane prije nanošenja voska dobro očistiti pomoću čistog i oštrog noža). Danas se na tržištu nalaze praktična pakiranja kalemarskog voska koja su uglavnom namijenjena hobistima, a koja na pakiranju imaju ugrađen kist za brzo i jednostavno premazivanje rana.

Ono što je bitno naglasiti, kalemarski vosak ne primjenjivati za kišnog vremena. Ukoliko dođe do ispiranja nanesenog voska prije nego što se osuši, postupak je potrebno ponoviti.