Američki predsjednik Barack Obama izjavio da bi pregovori oko ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između SAD-a i Velike Britanije mogli potrajati do deset godina, odluče li Britanci napustiti Europsku uniju.

"Velika Britanija neće biti u mogućnosti ispregovarati nešto sa Sjedinjenim Državama prije nego što to učini Europska unija", rekao je Barack Obama u razgovoru za britansku medijsku kuću BBC.

Američki je predsjednik svojim izjavama razljutio one Britance koji zagovaraju napuštanje EU-a, a londonski gradonačelnik Boris Johnson Obamine je riječi nazvao licemjernima.

"Iznimno poštujem Baracka Obamu i instituciju američkog predsjednika. No, mnogi će na ovo samo odmahnuti rukom. Mi 43 godine nismo imali nikakav ugovor sa Sjedinjenim Državama. Znate li zašto? Zato što smo bili u Europskoj uniji", rekao je londonski gradonačelnik koji smatra da bi britanska pregovaračka pozicija bila bolja kad bi se samostalno dogovarali s američkom stranom, a ne u kombinaciji s ostalim europskim partnerima.

TTIP je dogovor kojim se namjeravaju smanjiti troškovi trgovanja i srušiti postojeće zakonske barijere prema slobodnijoj trgovinskoj razmjeni između SAD-a i EU. No, mnogo je onih koji smatraju da će takav ugovor donijeti smanjivanje plaća, smanjivanje radničkih prava te naštetiti zaštiti okoliša.

Pregovori su započeli još prije tri godine, a sljedeći sastanak na tu temu zakazan je za sutra u New Yorku.