Odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama i europski lideri razgovarat će u petak u Berlinu o produžetku sankcija Rusiji zbog intervencije u Ukrajini, ali i o uvođenju novih sankcija zbog bombardiranja Sirije, prenosi Reuters.

Kako se navodi, sastankom će predsjedavati njemačka kancelarka Angela Merkel, a prisutni će biti lideri Velike Britanije, Francuske, Italije i Španjolske.

Sastanak, zakazan za 18. studeni, organiziran je svega tjedan dana nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD, a prema navodima njemačkih dužnosnikaa, plan je da se narednih tjedana produže sankcije Rusiji, koje ističu krajem siječnja.

Međutim, postoji zabrinutost da će Trump uraditi suprotno nakon inauguracije 20. siječnja, jer je ranije aludirao da će nastojati približiti se Rusiji.

Europski lideri će do tada nastojati da razjasne situaciju sa Obamom.

''Nalazimo se u kritičnoj situaciji. Moramo zaštititi situaciju u kojoj uropska unija ostaje pri sankcijama, a novi predsjednik ih želi ukinuti'', navode njemački dužnosnici.

Europski dužnosnici strahuju da će Rusija iskoristiti vrijeme do inauguracije Trumpa da poduzme nove napade u Siriji i Ukrajini.