Nakon brojnih osuda koje su uslijedile zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja, oglasio se i Barack Obama. Iz njegovog ureda je objavljena izjava u kojoj Obama ne kritizira Trumpa direktno, ali podržava prosvjede zbog njegove odluke.

U izjavi se navodi da je Obama ohrabren angažmanom ljudi u cijeloj zemlji.

"U svom posljednjem predsjedničkom govoru isticao je važnost građana i govorio da svi Amerikanci imaju odgovornost za očuvanje demokracije ne samo tijekom izbora, nego svaki dan. Građani koji koriste svoje pravo da se organiziraju i okupe kako bi dužnosnici čuli njihov glas je upravo ono što se očekuje kada su američke vrijednosti dovedene u pitanje. Kao što smo čuli ranije, Obama se ne slaže s diskriminacijom pojedinaca zbog njihove religije", navodi se u priopćenju Obaminog glasnogovornika Kevina Lewisa.

Američki predsjednik je do daljnjeg zabranio ulazak sirijskim izbjeglicama u SAD, suspendirao je američki izbjeglički program na 120 dana i na 90 dana zabranio ulazak u zemlju državljanima Iraka, Irana, Sirije, Libije, Somalije, Jemena, Alžira i Sudana. Naredba se odnosi na sve državljane, čak i na one koji su imali uredno izdanu vizu ili zelenu kartu, prenio je Klix.