Američki predsjednik Barack Obama stigao je na Kubu, u povijesni posjet nakon normalizacije odnosa Havane i Washingtona.

Kubanci Obamu dočekuju s oduševljenjem, uz pozdrave dobrodošlice izvješene diljem glavnoga kubanskoga grada. Obamin zrakoplov sletio je u zračnu luku Jose Marti kod Havane oko 21.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Obama će se sastati s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom, ali ne i s njegovim starijim bratom, revolucionarom Fidelom. Razgovarat će o političkim reformama i trgovini.

Bijela kuća dala je do znanja da će se američki predsjednik susresti s političkim disidentima. Mnogi od njih pak privedeni su samo nekoliko sati prije Obamina dolaska.

Obama je prvi aktivni predsjednik koji u posljednjih 90 godina dolazi na Kubu, a tri dana nakon njega i legendarni Rolling Stonesi u Havani će održati besplatni koncert. Embargo Kubi, star 54 godine, još je na snazi i svojim ga glasovima može ukinuti samo američki Kongres.

Zahvaljujući približavanju SAD-a i Kube koje je počelo krajem 2014., turizam je na Kubi u 2015. porastao za 18 posto, a broj američkih turista za 77 posto.