Nuklearna energija vraća se na velika vrata diljem svijeta, ustvrdio je u ponedjeljak čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol, izdvojivši Francusku, Aziju, Sjevernu Ameriku i Bliski istok.

To se odnosi na Francusku, Aziju, Sjevernu Ameriku, Bliski istok i druge zemlje, izjavio je Birol agenciji dpa pred ministarski sastanak IEA-e, zakazan za utorak.

"Nakon ruske invazije na Ukrajinu mnoge su zemlje shvatile važnost nuklearne energije u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije, domaćom proizvodnjom električne energije", rekao je Birol uoči ministarskog sastanka, zakazanog u utorak.

Njemačka je pak prošle godine isključila s mreže zadnji nuklearni reaktor, a čelnik IEA-e smatra da bi Berlin trebao preispitati tu odluku.

"Da sam na mjestu vlade u zemlji s tehnologijom s besprijekornim rezultatima, bez ikakvih izazova, i da od nje odustanem i razmatram opcije koje će povećati moje oslanjanje na druge zemlje i emisije (štetnih plinova - op. ur.), dobro bih razmislio", poručio je Birol.

Prije ruske invazije na Ukrajinu sličnu je politiku vodila i belgijska vlada, ali su se predomislili, istaknuo je.

Nuklearni otpad ozbiljan je izazov, priznao je, ali on se može riješiti i nije po njegovim riječima razlog za odbacivanje (nuklearne) tehnologije.