Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 225 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Kako je za Faktor potvrdila glavna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, pozitivno je bilo 19 uzoraka, prenosi N1.

Svih 19 pacijenata je iz Tešnja.

Kako su ranije naveli iz Općine Tešanj, 21. svibnja virus je potvrđen kod jedne uposlenice u proizvodnom pogonu i od tada je potvrđeno više novih slučajeva.

Riječ je o istom klasteru, dakle uposlenicima tog poduzeća, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima obitelji.

Jučer je održan sastanak članova Stožera Civilne zaštite, prvenstveno predstavnicima zdravstvenog sektora i sanitarne inspekcije.

"Mjere izolacije za potvrđene kontakte (106) će se nastaviti u narednim danima, a testiranja po stručnoj procjeni epidemiologa. Od danas će i Bolnica Tešanj vršiti testiranja uporedo sa uzorcima koji idu u Sarajevo, a od ponedjeljka očekujemo samostalno testiranje u Bolnici Tešanj. Sanitarna inspekcija će posebnu pozornost posvetiti edukativnim i preventivnim pregledima u proizvodnim pogonima i pridržavanju utvrđenih mjera zaštite. Od ponedjeljka (1.6.2020.) Bolnica i Dom zdravlja će raditi po 'starom režimu' sa terenskim ambulantama. Mjere Federalnog stožera CZ su uglavnom sve ukinute, ali svaki pojedinac može uraditi puno toga, kroz osobnu higijenu, zaštitnu opremu, distancu i izbjegavanje nepotrebnih kontakata", navodi se u zaključcima nakon sastanka.