Ukupno je ovo treća medalja za Hrvatsku u tek šest nastupa na svjetskim prvenstvima.

Ovo je možda bilo i posljednje veliko natjecanje za Luku Modrića za reprezentaciju. Podsjetimo, uoči turnira najavio je kako će upravo to biti slučaj, ali najvjerojatnije će odigrati završnicu Lige nacija koja je na rasporedu u lipnju. Hrvatska je ušla među četiri najbolje ekipe i igrat će na turniru na kojem se nalaze još Nizozemska, Španjolska i Italija.

Idući veliki turnir je Europsko prvenstvo koje će se u Njemačkoj održati već za godinu i pol dana. Pretpostavlja se kako će tamo i dalje većina trenutne momčadi biti u dobrim godinama i formi za igranje za Hrvatsku, ali već na idućem Svjetskom prvenstvu, onom koje se održava u SAD-u, Kanadi i Meksiku, mogli bismo gledati sasvim novu generaciju, prenosi Index.hr.

U obrani najmanje promjena

Sva tri golmana će na tom Mundijalu biti u godinama koje su i dalje vrlo aktivne te bi sva trojica mogla biti na raspolaganju hrvatskom izborniku. Dominik Livaković i Ivica Ivušić imaju 27, a Ivo Grbić 26 godina.

U obrani se ne očekuju tektonske promjene. Gotovo je sigurno da će Borna Sosa i Joško Gvardiol ostati prvi izbor na svojim pozicijama, a tada 31-godišnji Juranović i dalje će biti velika konkurencija na desnom beku. Dotad bi mogao stasati Josip Stanišić koji je veliki talent, ima tek 22 godine i nedostaje mu razvojnih minuta u Bayernu.

Na idućem Mundijalu vjerojatno nećemo gledati Dejana Lovrena kojem su sada 33 godine, a ovo je i zadnji veliki turnir za Vidu koji mu je vršnjak. Međutim, na stoperima je Hrvatska vrlo dobro popunjena.

Josip Šutalo (22) i Martin Erlić (24) već su dokazali da mogu igrati na vrhunskoj razini, a najbolje godine im tek dolaze. Potencijalni problem bi mogao biti na lijevom boku. Barišić će imati 34 godine i vjerojatno će se trebati razviti još barem jedan igrač kako bi Hrvatska imala širinu.

U vezi očekujemo novog nositelja igre

Najveće promjene i one na koje će se, barem u teoriji, biti najteže priviknuti one su u veznoj liniji. Osim Modrića, Marcelu Brozoviću će biti 34 godine. Iako je on mašina i ne bi bilo iznenađujuće da i tad bude u top formi, na to se ne može računati sa sigurnošću.

Očekuje se da će ulogu šestice preuzeti Kristijan Jakić, a ne treba nikako zaboraviti ni Nikolu Moru koji treba pronaći klub u kojem će igrati. Mateo Kovačić će imati 32 godine i vjerojatno će i dalje imati važnu ulogu.

Čovjek koji ima najveće šanse zamijeniti Modrića je Luka Sučić. Profilom je drugačiji veznjak, ofenzivniji je i puno više operira kao desetka, ali je najkompletnije rješenje na vidiku i napreduje fantastičnom brzinom. Naravno, na raspolaganju će vjerojatno biti i Mario Pašalić, a očekuje se i da Luka Ivanušec napravi iskorak.

Napad je najteže predvidjeti

U napadu je situacija najmanje jasna, pretežno zato što ni danas nije jasno tko su nositelji igre, a tko su igrači koji bi ih mogli zamijeniti u doglednoj budućnosti. Za 4 godine Andrej Kramarić i Ante Budimir će imati 35, Ivan Perišić 37, Bruno Petković 32, a Marko Livaja 33 godine i teško je da ćemo nekog od njih gledati u glavnim ulogama. Otpisani Ante Rebić će također imati 33 godine.

Na krilu će postojati opcija Lovre Majera koji bi trebao postati jedan od glavnih igrača u ekipi, a može igrati i desetku i osmicu. Na suprotnom krilu će šansu vjerojatno dobiti Josip Brekalo koji je sve do prošlog Eura bio jedna od najvećih nada reprezentacije.

Osim Nikole Vlašića koji može pomoći na krilnim pozicijama, Hrvatska će sve ostalo morati "izmisliti". Pogledamo li u mladu reprezentaciju, najizglednije opcije na devetki su Dion Drena Beljo, Petar Musa i Roko Šimić, a potencijalno i Marin Ljubičić.

Martin Baturina, Stipe Biuk, Lukas Kačavenda, Luka Stojković i Michele Šego su odlični mladi igrači, ali tek trebaju napraviti korak od potencijala do ostvarenja. S obzirom na stanje u napadu, Hrvatska se nada da će tu tranziciju odraditi što je brže moguće.

Naravno, za talentiranu Hrvatsku očekivati je da će iskočiti i neki igrač koji trenutno nije u fokusu javnosti. Nakon Rusije nitko nije mogao predvidjeti igrače poput Sučića, Gvardiola, Sose ili Majera.

Dio stručnjaka već dulje vrijeme zagovara i promjenu formacije u 3-5-2 jer smatraju da bolje odgovara onom što Hrvatska ima na raspolaganju. Eventualna promjena u tom smjeru će utjecati i na tip igrača koje će Hrvatska tražiti po pozicijama. Kao što smo napisali i nakon ispadanja s prošlogodišnjeg Eura, Hrvatska za svoju budućnost ne treba brinuti.