NBC News je objavio reportažu iz najnovijeg uporišta ISIS-a, u kojem militanti još uvijek vladaju i uspješno se odupiru napadima vojske.
"Ovo bi mogao biti Bliski istok, grad pod opsadom, pod vlašću ISIS-a i neprestanim žestokim zračnim napadima. Ali ovo nije Irak ni Sirija - ovo je Marawi u Filipinima", navodi reporter Bill Neely.

ISIS je zauzeo ovaj grad prije tri mjeseca. Unatoč bombardiranjima i napadima 3000 vojnika uz američke specijalce i zračne snage, militanti još uvijek vladaju ovim područjem.
 

Vođe ISIS-a obučeni u Saudijskoj Arabiji

Najveća opasnost su ISIS-ovi snajperisti, koji su već pobili više od stotinu vojnika. Pripadnici oružanih snaga su izjavili da moraju braniti "doslovno ulicu po ulicu" te da su teroristički snajperisti "vrlo dobro obučeni".

ISIS-ovi borci objavljuju zastrašujuće snimke nasilja u Filipinima, uništavaju crkve i odrubljuju glave taocima, kojih još uvijek ima na desetke. Krajem svibnja su u jednoj crkvi zatočili katoličkog   svećenika i vjernike, a šefu lokalne policije odrubili glavu.

Bivši militant je izjavio da su njihovi vođe obučeni u Saudijskoj Arabiji: "Dvanaestorica muškaraca tamo su naučila kako sastavljati bombe".

"Opasnost od otvaranja potpuno novog bojišta u Aziji"

"Prava opasnost u Marawiju je da će ISIS iskoristiti ovo područje kao 'odskočnu dasku' za otvaranje potpuno novog bojišta u Aziji, dok gubi područja na Bliskom istoku", rekao je Neely.

"Američki državni tajnik Rex Tillerson obećao je filipinskom predsjedniku Rodrigu Duterteu da će SAD poslati nove vojne snage kako bi pomogle državi u borbi protiv terorista, ali oni ovdje drže

zatočene civile i uspješno se bore protiv vojske te nastavljaju širiti svoju mračnu poruku svijetu", zaključio je Neely.

Dnevnik.ba