Broj poginulih u ciklonu Gabrielle na Novom Zelandu porastao je na 11 dok se tisuće ljudi vode kao nestale tjedan dana nakon što je oluja pogodila Sjeverni otok.

Ciklon je 12. veljače pogodio najsjevernije područje otoka i kretao se duž istočne obale ostavljajući iza sebe pustoš.

Premijer Chris Hipkins nazvao je Gabrielle najvećom prirodnom katastrofom Novog Zelanda u ovom stoljeću.

Policija je priopćila da su još dvije osobe umrle u teško pogođenom zaljevu Hawke's Bay u okolnostima povezanim s ciklonom.

Moguće je više smrtnih slučajeva, rekao je Hipkins novinarima u glavnom gradu Wellingtonu, budući da se 6431 osoba vodi kao nestala, dok se za 3216 smatra da su na sigurnom.

Katastrofa je "preokrenula živote" i oporavak je "strma planina pred nama", rekao je, ukazujući na poremećene telekomunikacije, nestašice svježe vode i oštećene ceste koje još uvijek ograničavaju pristup nekim područjima.

Lanci opskrbe poremećeni su uzrokujući probleme s kretanjem roba, mnogi usjevi su uništeni, a 28.000 domova još uvijek je bez struje, rekao je.

Pravi razmjeri razaranja i gubitaka svakim danom postaju sve jasniji, rekao je premijer.

Vlasti bacaju neophodne potrepštine putem helikoptera zajednicama koje su blokirane nakon ciklona, koji je odnio farme, mostove i stoku te potopio kuće.

Policija je poslala dodatnih 100 policajaca u Hawke's Bay i obližnji Tairawhiti, uključujući izolirana područja, zbog izvješća o pljačkama.

Policija radi na održavanju reda i zakona, rekao je Hipkins.