Novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) u Federaciji BiH, koji će omogućiti povećanje mirovina te doprinijeti većoj stabilnosti u isplati i pravednosti u obračunu, na snagu bi mogao stupiti već u rujnu, potvrđeno je za Dnevni avaz iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Zakon je već usvojen u formi nacrta u oba doma Parlamenta FBiH, ali, prije nego što ga Vlada i Parlament FBiH usvoje, potrebno je da mišljenje daju Ministarstvo financija i trezora i Ministarstvo pravde FBiH.

Mirovine na proračunu

Kako Avaz saznaje, u ponedjeljak bi konačnu podršku novom zakonu o MIO mogli dati i predstavnici Saveza udruženja umirovljenika FBiH, koji će se sastati s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike.

''Javna rasprava već je obavljena. Očekujemo da bismo za desetak dana mogli dobiti i potrebna mišljenja od nadležnih ministarstava. Zakon ćemo potom odmah uputiti na Vladu, a onda u Parlament FBiH na konačno usvajanje. Vjerojatno ćemo početkom idućeg tjedna osigurati konačnu podršku umirovljenika, tako da neće biti više nikakvih prepreka za usvajanje novog zakona kojim će se konačno stanje popraviti'', rekli su sarajevskim novinama iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Stupanjem na snagu omogućena će biti isplata mirovina bez kašnjenja, s obzirom na to da će se sredstva koja budu nedostajala namirivati iz proračuna.

''Putem kredita od 63 milijuna KM koji smo dobili do komercijalnih banaka uspjeli smo od sada stabilizirati isplatu. Više neće biti kašnjenja, sve mirovine uplatit će se 5. u mjesecu. No, taj kredit bio nam je samo kratkoročno rješenje do usvajanja ovog zakona, kojim se predviđa trezorski način poslovanja. To znači da će onog trenutka kada novi zakon stupi na snagu, sva sredstava koja budu nedostajala biti osigurana iz proračuna FBiH. To je jedna ogromna novina, ali sigurni smo da više nikako neće biti problema u isplatama mirovina'', otkrili su iz ovog ministarstva.

Podizanje 'ljestvice' za mirovine

Zakonom su predviđena i povećanja mirovina s povećanjem standarda života.

''Vlada je pokazala socijalnu osjetljivost, tako da se najniže mirovine neće dirati. Zadržavamo ih, ali one neće biti fiksne. I one će, kako budu rasli troškovi života, rasti. Također, dosadašnji isplatni koeficijent dopuštao je vladama da politički djeluju pa pred izbore i povećaju mirovine za pet posto. Zakonom uvodimo automatizam, tako da će se mirovina usklađivati s troškovima života. Dakle, nema proizvoljnosti. Kako ne bismo oštetili umirovljenike, ostavili smo samo zakonsku mogućnost da se, ako bude potrebe, izvrši vanredno povećanje mirovina'', pojašnjavaju iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH.

Osim općih uvjeti za odlazak u mirovinu prema novom zakonu o MIO, promjene su značajne kada je riječ o prijevremenom umirovljenju, a uvjeti su strožiji.

''Blago smo podigli uvjete. Do 31. prosinca prošle godine uvjet za žene bio je 30 godina mirovinskog staža i 55 godina života. Sada idemo na način da ćemo svake godine oba ta uvjeta podizati za po šest mjeseci. Isto se odnosi i na muškarce, koji su u mirovinu išli s 35 godina staža i 60 godina života'', navodi se iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH.

Prošlost će biti i aktualni model obračuna mirovina, zasnovan na principu međugeneracijske solidarnosti, a koji se koristi već 18 godina , jer je ocijenjen neodrživim. Naime, obračun mirovina bodovnom formulom baziran je na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

''Svatko od nas na osnovu bodovnog sistema koji se uvodi moći će izračunati koliki će mu biti iznos mirovine, što je sada skoro pa nemoguće. Dakle, uzimat će se u obzir mjesečna primanja i prosječna plaća. Za plaću od 837 obračunavat će se jedan bod, ako su primanja duplo veća, onda dva boda, a ako su ispod prosječne plaće, obračunat će se pola boda. Ti bodovi se saberu i pomnože se sa 13,6 KM, vrijednosti boda koja je određena. To će omogućiti da ne dođe do drastičnijeg pada novih mirovina. Time se uvodi jedna pravednost. Svako dobiva koliko je uložio, niti mrvicu više niti mrvicu manje'', rekli su za Avaz iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH.