Nakon što je s dvije godine zakašnjenja došla službena potvrda kako je vođa talibana Mula Mohamed Omar mrtav, sada se svi bave pitanjem – tko ga je naslijedio? Na taj odgovor ipak nije trebalo toliko dugo čekati – Akhtar Mohamed Mansur, bivši Omarov zamjenik, novi je talibanski lider.

Mansur je rođen 1960-tih i provinciji Khandar, a odrastao je u Omarovom susjedstvu. Bio je među osnivačima talibanskog pokreta u Afganistanupoznatog po brutalnosti.

Postao je guverner Khandara, a potom i ministar zrakoplovstva za vrijeme talibanskog režima. Tada se često susretao s Osamom bin Ladenom koji je živio u blizini zračne luke, piše Sky News.

Kao i Omar, školovao se u Pakistanu. Uhićen je 2001. ali ga je predsjednik Karzai pomilovao. Zbog sve češćih upada Amerikanaca u domove talibana, bježi u Pakistan gdje se polako uspinje prema vrhu talibanske hijerarhije.

Masur je blizak pakistanskim vlastima koje posljednjih mjeseci pokušavaju poboljšati odnose s Afganistanom i koje su početkom lipnja bile domaćin mirovnih pregovora afganistanske vlade i talibana. Ipak, zbog Omerove smrti pregovori su odgođeni.

Bliske veze Mansura i Islamabada stavljaju ga, međutim, u dobru poziciju da pregovore oživi, ali samo ako bude uspio obuzdati tvrdokorne članove koji žele nastaviti s 14-godišnjom pobunom i koji smatraju da su dobili vjetar u leđa povlačenjem američkih i NATO snaga.

Mula Omar vodio je talibane 20 godina, no vođe su sada zabrinuti za budućnost njihova pokreta, velikim dijelom i zbog Islamske države kojoj su se neki talibani odlučili prikloniti. Mansur je navodno pisao samoproglašenom vođi Islamske države Abuu Bakru al-Baghdadiju da se drži podalje od Afganistana.

Smrt Mule Omara koji se od 2001. godine nije pojavio u javnosti afganistanske vlasti potvrdile su dva dana prije novog kruga mirovnih pregovora. Umro je u bolnici u Karachiju.
Američke i europske obavještajne agencije brane se da nije da nisu pokušavale otkriti gdje je.

'Mnogi talibani nisu znali gdje je. Sumnjali smo da je mrtav, ali nismo imali potvrdu', prenosi NYT. Samo su malobrojni imali pristup Omaru, a na kraju je navodno komunicirao samo s jednim čovjekom – Mansurom, piše Dnevnik.hr.