Palestinski militanti u pojasu Gaze ispalili su desetke raketa na Izrael koji im je uzvraćao zračnim udarima u subotu, nakon što su u Jeruzalemu nastavljeni noćni ramazanski sukobi između Palestinaca i izraelske policije.

Razmjena vatre pred zoru prekinula je mjesece relativne tišine na granici Izraela i Gaze, premda se čini da ti sukobi nisu uvod u veću eskalaciju budući da vojska nije Izraelcima koji žive u blizini granice uputila nikakva nova sigurnosna upozorenja.

U Jeruzalemu su izraelsko-palestinske napetosti bile veće nego obično tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. Prosvjedi su u četvrtak postali nasilni, uz mnogo uhićenih i ozlijeđenih.

Nemiri su se nastavili u petak navečer, kada su se palestinski mladi okupili ispred Starog grada i sukobili se s izraelskom policijom.

Palestinci su policiju, koja je pucala iz vodenih topova, gađali kamenjem. Drugi su bacali kamenje na izraelsku zgradu suda i razbijali sigurnosne kamere. Iz palestinskog Crvenog polumjeseca rekli su da je ozlijeđeno osam Palestinaca.

Izraelska policija priopćila je da su se nemiri kasnije proširili i na obližnju palestinsku četvrt gdje su Palestinci gađali policajce molotovljevim koktelima i bacali kamenje na izraelska vozila i domove. Uhićeno je troje Palestinaca, a ozlijeđeno četvero policajaca.

Na okupiranoj Zapadnoj obali Palestinci su se sukobili s izraelskim trupama oko vojnih kontrolnih punktova u blizini gradova Zapadne obale. Izraelska granična policija priopćila je da je rastjerala stotine ljudi koji su bacali kamenje i molotovljeve koktele.

Izraelska vojska izvijestila je da su u Gazi palestinski militanti tijekom noći ispalili 36 raketa na Izrael, ubrzo nakon što su islamistički čelnici Gaze Hamas i druge oružane skupine uputili zajednički poziv za palestinski otpor u Jeruzalemu.

''Izraelski zrakoplovi uzvratili su napadima na raketne bacače Hamasa i podzemnu infrastrukturu'', rekla su iz vojske.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama u Gazi ili na izraelskoj strani granice gdje je većina raketa pala na otvorenim područjima, a šest je presretnuto.

Sukobi i nasilni incidenti događali su se gotovo svake noći u Jeruzalemu, svetom gradu za muslimane, kršćane i Židove, od početka Ramazana 13. travnja.

Palestinci kažu da ih je policija pokušala spriječiti da održavaju svoja uobičajena ramazanska večernja okupljanja ispred Damaščanskih vrata na ulazu u Stari grad postavljanjem metalnih ograda.

Izraelce su razljutili videozapisi na društvenim mrežama na kojima se vidi kako palestinska omladina napada religiozne Židove u gradu.

Cijeli Jeruzalem, uključujući i njegov istočni sektor okupiran u ratu 1967. godine, srž je izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinci nastoje Istočni Jeruzalem učiniti glavnim gradom buduće palestinske države na Zapadnoj obali i u Gazi.