Darko Ćulum, novoimenovani ravnatelj Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u razgovoru za Dnevnik plus RTRS-a rekao je da su nadležnosti ove agencije kada je zakon u pitanju, jasne. To su, kaže, rasvjetljavanje kaznenih djela iz nadležnosti Suda i Tužiteljstva BiH, organizirani kriminal i korupcija, najteži oblici gospodarskog kriminaliteta, kaznena djela terorizma, sprječavanja i financiranja terorističkih aktivnosti, odlazak na strana ratišta, te njihov povratak i druga pitanja.

Govoreći o problemu migracija, Ćulum je naveo da SIPA ima nadležnost kada je u pitanju problem krijumčarenja ljudi preko granice.

"Svjedoci smo da ilegalni migranti prelaze granicu, da ih određene grupe krijumčare i uvijek ih vodi neka 'nevidljiva ruka', za sada. Jednostavno, u suradnji s drugim policijskim agencijama moramo raditi na tome da rasvjetljavamo te probleme i sprječavamo njihov ulazak u BiH. Obzirom da ilegalni migranti nesmetano dolaze do BiH, nijedna zemlja ih ne sprječava u tome. Prioritet nam je zaštiti granicu Srpske i BiH. Trenutno imamo zabilježen ulazak najveći broj migranata na području PU Zvornik", rekao je Ćulum.

Govoreći o suradnji s drugim policijskim agencijama u BiH, Ćulum je istaknuo da je kao direktor Policije Srpske ali i na nekim ranijim pozicijama, imao dobru suradnju sa svim policijskim agencijama, kako na razini BiH, tako i na nižem razinama. 

"Suradnja se uvijek može poboljšati. Planiramo identificirati i eventualne probleme u toj suradnji i nastaviti raditi dalje", istaknuo je Ćulum.

Kada je u pitanju suradnja Agencije za istrage i zaštitu BiH s pravosudnim institucijama, Ćulum je naveo da i u tom pogledu očekuje dobru suradnju, te da u tom smislu ona bude i na puno većoj razini nego što je bila ranije.

Analizirajući razdoblje izvršavanja dužnosti direktora Policije Republike Srpske, novoimenovani prvi čovjek SIPA kazao je da je zadovoljan obavljenim poslom, i kada je u pitanju kriminalitet, i javni red i mir ali i promet.

"Dugi niz godina bilježimo pad kriminaliteta, bolju rasvijetljenost kaznenih djela, pad općeg kriminaliteta. I ove godine imamo pad općeg kriminaliteta za desetak procenata. Prije 15 do 20 godina na području Srpske imali smo godišnje 650 do 700 slučajeva krađe vozila, sada ih imamo 60 do 70 na istoj razini. Problematika razbojništva je svedena na minimum. U šest mjeseci 2020. godine imamo ukupno 20 razbojništava. Što se tiče MUP-a Srpske i našeg angažmana, razbijali smo organizirane kriminalne grupe koje su vršile krađe vozila, narko dilere, organizirane proizvođače opojnih droga i narkotika, i mnoge segmente kriminaliteta smo sveli na neko zadovoljavajuće stanje", naglasio je Ćulum.