Sve do travnja prošle godine na Facebooku je postojala mogućnost pretraživanja korisnika prema njihovim brojevima mobilnih telefona, no pokazalo se da je ta opcija iskorištavana za prikupljanje javnih informacija s Facebooka. Nakon skandala s Cambridge Analyticom Zuckerbergova kompanija napokon je posvetila malo više pažnje privatnosti korisnika pa su onemogućili takav način pretraživanja svoje društvene mreže.

Iako takva opcija već dugo vremena nije dostupna, čini se da ona i dalje "proganja" Facebook te je jedan sigurnosni istraživač na internetu pronašao nezaštićenu bazu podataka koja sadrži više od 419 milijuna telefonskih brojeva korisnika Zuckerbergove društvene mreže koji su povezani s Facebook ID-jem, a u nekim slučajevima pohranjene su i druge informacije poput spola, adrese i slično. Tko je prikupio podatke i kada, tj. za koju svrhu nije poznato, no nakon što su oni pronađeni na serveru, ta je baza podataka izbrisana, piše Zimo.co.

Podaci koji, dakle, nisu bili zaštićeni nikakvom lozinkom sadržavali su informacije o oko 133 milijuna korisnika iz SAD-a, 50 milijuna iz Vijetnama te 18 milijuna iz Velike Britanije. Iz Facebooka su medije komentirali kako nije riječ o nekom novom sigurnosnom propustu koji je iskorišten za prikupljanje podataka, već su to stari podaci prikupljeni prije više od godinu dana, što naravno ne smanjuje njihovu odgovornost za novi skandal. Kako je riječ o osobnim podacima i brojevima telefona, jasno je da su za veliku većinu korisnika oni i dalje aktualni jer ljudi rijetko mijenjaju brojeve mobilnih uređaja.

Također, kažu i da je veliki broj duplih informacija tako da je stvaran broj korisnika čiji su podaci pronađeni na tom serveru oko 210 milijuna te da nisu pronašli dokaze o iskorištavanju korisničkih računa na Facebooku. Na novinarske upite hoće li kompanija obavijestiti korisnike čiji su podaci pronađeni, (još) nije bilo odgovora pa trenutačno nema načina kako bi saznali je li i vaš broj telefona bio na tom popisu.

Stručnjaci za sigurnost često upozoravaju na opasnosti do kojih može doći ako se prevaranti ili kibernetički kriminalci dokopaju njihovih brojeva telefona poput iskorištavanja brojeva za slanje spamova, zlostavljanja pa čak i za tzv. SIM swapping – prebacivanje vašeg broja telefona na novu karticu, što nekada iskorištavaju vješti prevaranti za prebacivanje tuđeg broja telefona na svoju karticu. Npr. tako nešto dogodilo se šefu Twittera Jacku Dorseyu – prevarant se koristeći tu metodu dokopao njegovog broja telefona i "oteo" mu profil na Twitteru s kojeg je objavljivao uvredljive tvitove, piše Zimo.co.