Novi argentinski krajnje desni predsjednik je tijekom govora nakon službenog preuzimanja dužnosti obećao pružiti ekonomsku "šok-terapiju". Javier Milei upozorio je Argentince da država nema novaca i ponovno se obvezao na program oštrih mjera štednje. Populistički autsajder osvojio je iznenađujuću izbornu pobjedu u studenom uz radikalna obećanja da će revidirati posrnulo gospodarstvo južnoameričke nacije.

Inauguracija se održala jučer u Buenos Airesu. 53-godišnjak je na ceremoniji rekao da će poništiti desetljeća dekadencije dubokim rezovima potrošnje, osmišljenim kako bi se smanjili ogromni javni dugovi i smanjila inflacija, koja je sada viša od 140%.

"Nema alternative šok-terapiji"

"Suština je da nema alternative štednji i nema alternative šok-terapiji. Znamo da će se kratkoročno situacija pogoršati, ali ćemo onda vidjeti plodove našeg truda" rekao je Milei, a prenosi BBC.

Novi predsjednik se brzo uzdigao od relativne anonimnosti do najvišeg položaja u Argentini na desničarskoj platformi koja, među ostalim, zagovara ograničavanje prava na pobačaj, liberalizaciju zakona o oružju i poricanje klimatskih promjena.

Često su ga tijekom kampanje fotografirali kako rukuje motornom pilom, a njegove su izjave mnogi usporedili s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i bivšim brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Kazao da će zamijeniti argentinsku valutu dolarom i ukinuti središnju banku

Tijekom kampanje je kazao da će zamijeniti argentinsku valutu dolarom i ukinuti središnju banku zemlje, zajedno s nizom vladinih odjela. Mada predsjednik te zemlje ima velike ovlasti, Mileija čeka niz problema. Vjerojatno će se suočiti s opozicijom u argentinskom Kongresu, gdje njegova koalicija malih desničarskih i libertarijanskih stranaka ima samo manjinsku zastupljenost.

Ostaje za vidjeti kako će novi predsjednik pristupiti poslu u praksi. Neki politički komentatori su primijetili kako je nakon izborne pobjede usvojio umjereniji ton. S druge strane, samo nekoliko sati nakon preuzimanja dužnosti, Milei je potpisao uredbu o smanjenju broja odjela s 18 na devet, ispunjavajući ključno obećanje.

Među uzvanicima na ceremoniji polaganja prisege bio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se sastao s nekoliko čelnika Latinske Amerike dok nastoji ojačati globalnu potporu tijekom ruske invazije. Bio je prisutan i mađarski predsjednik Viktor Orban.