Spasioci na Novom Zelandu čine sve što je u njihovoj moći da evakuiraju desetine turista i stanovnika iz grada Kaikoura koji je najteže pogođen nizom snažnih potresa, a potres jačine 5,4 stupnjeva prema Richterovoj skali je ponovo pogodio Novi Zeland, prenosi BBC.

Još uvijek nema izvještaja o izazvanoj šteti ili tsunamiju. Geološki institut Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je priopćio da je epicentar bio na 45 kilometara jugoistočno od grada Blenheima, na dubini od deset kilometara.

Spasilačke službe Novog Zelanda uz pomoć broda i helikoptera su mobilirane.

Četiri Air Force helikoptera odvoze ljude iz Kaikoure na jugu zemlje nakon borbe s jakim vjetrovima i jakom kišom koja je ranije padala. Grad sjeveroistočno od Christchurcha je odsječen klizištem nakon potresa.

Stotine potresa i dalje pogađa ovo područje. Dvoje ljudi je poginulo nakon potresa od 7,5 stupnjeva prema Richterovoj skali, koji je pogodio jug zemlje u ponedjeljak ujutro.

Brod novozelandske mornarice isplovio je iz Aucklanda i trebalo bi u srijedu ujutro po lokalnom vremenu stići u Kaikouru, regiju Južnog ostrva, kako bi evakuirao 500 turista.