Snažan zemljotres pogodio je jutros središnju Italiju, priopćila je Geološka agencija Sjedinjenih Američkih Država, a prenosi agencija Reuters.

Zemljotres je zabilježen u 7:40 sati na dubini od 10 kilometara, na oko 125 kilometara sjeveroistočno od Rima.

Europsko-mediteranski seizmološki centar na internetskoj stranici objavio je da se radi o potresu jakosti 6,7 koji je u 7,40 sati pogodio središnju Italiju a osjetio se i na sjeveru i jugu Italije te u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i  zapadnim djelovima Bosne i Hercegovine, a zatim je korigirao jakost na 6,5, prenosi Index.hr

Stanovnici Italije koji su se nalazili blizu epicentra javljaju kako su se kuće tresle te da je potres trajao dugo. Europski centar za seizmologiju korigirao je jačinu potresa na 6,5 stupnjeva po Richteru, a nakon njega uslijedilo je nekoliko slabijih od 4.6, 3.5, 4.1 i 4.8 stupnjeva po Richteru, prenosi Večernji.hr

Potres se dogodio u 7.41 sati te je napravio veliku štetu na području koje je već ranije bilo pogođeno potresom. Corriere della Sera piše kako se srušila katedrala u mjestu Norcia, mjestu najbližem epicentru.

- Treslo se jako dugo i jako snažno. Nikada nisam osjetio tako jaki potres - svjedočanstvo je stanovnika mjesta Sforzacosta koje se nalazi 37 kilometara sjevernoistočno od epicentra.

Prije samo tri dana Italija je zabilježila dva značajna podrhtavanja tla koja su pričinila manju materijalnu štetu na selima. Talijanska Nacionalna komisija za predviđanje i prevenciju katastrofa upozorila je u petak na mogućnost jakog zemljotresa u skoroj budućnosti.