Na nastavku 187. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je usvojila Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ za 2022. godinu. Tijekom rasprave istaknuto je kako su povećanjem prihoda i uštedama na rashodovnoj strani uz financiranje ostalih obveza osigurana i dodatna sredstva za bolničke i zdravstvene ustanove u HNŽ-u u iznosu od 13 milijuna KM.

Vlada je, također, uvažavajući složenu situaciju u ustanovama primarne zdravstvene zaštite usvojila Zaključak kojim je definirano kako će pri izradi Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2022. godinu osigurati dodatna sredstva koja će biti transferirana ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o kreditnomu zaduženju u iznosu od 15 milijuna KM  kako bi se uspješno okončala izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti - Pedijatrije SKB-a Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic.

Istaknuto je kako je s ravnateljima tri bolničke ustanove u Hercegovačko- neretvanskoj županiji održano više sastanaka na kojima je Vlada upoznata kako bi zbog snažnog poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena završetak započetih projekata mogao biti doveden u pitanje.

Budući da su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti - Pedijatrije SKB-a Mostar, te izgradnja, obnova i opremanje više odjela Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic od iznimne važnosti za sve žitelje HNŽ-a i šire, Vlada je s ciljem završetka ovih objekata poduzela sve potrebne radnje kako bi osigurala dodatnih 15 milijuna KM.

Inače, Vlada HNŽ-a je za izgradnju i obnovu tri bolnice u našoj županiji već ranije u cijelosti na sebe preuzela kredit Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM.

Vlada je danas nastavila raspravu o Nacrtu Proračuna za 2023. godinu i Nacrtu Izmjena i dopuna Proračuna za 2022. godinu. Tijekom rasprave o Nacrtu Izmjena i dopuna  Proračuna za 2022. godinu istaknuto je kako u njemu, uz ostale obveze, treba planirati sredstva za potporu ustanovama primarne zdravstvene zaštite u HNŽ-u.

Također, danas je, na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, usvojena Odluka kojom je izdvojeno 100.000,00 KM za sistematske preglede uposlenika u osnovnim i srednjim školama.

Uz pobrojane, usvojeno je i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja.