Novi trogodišnji kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrijedan 608 milijuna dolara, predstavlja pomoć vlastima BiH da provedu ambiciozne reforme, naveli su u petak iz Ureda predstavnika MMF-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina će imati pristup trogodišnjem Proširenom aranžmanu MMF-a u vrijednosti od 608 milijuna dolara prema pravilima proširenog aranžmana (Extended Fund Facility - EFF) za podršku stvaranju konkurentnije ekonomije koja može privući investicije i otvoriti nova radna mjesta u privatnom sektoru.

"Iako je se ekonomija Bosne i Hercegovine nastavila oporavljati od globalne krize i u 2015. godini dostigla stopu rasta BDP-a od preko 3 posto, te iako je njen proračun bio gotovo uravnotežen u 2015. godini, zemlja još uvijek zaostaje za drugim zemljama u regiji kada je u pitanju približavanje Zapadnoj Europi. Uprkos nedavnom oporavku, dohodak po glavi stanovnika i dalje je na razini od samo jedne četvrtine dohotka u zemljama Europske unije. Preveliki javni sektor, s jednim od najviših razina zaposlenosti u javnom sektoru u istočnoj Europi, je potisnuo produktivnu javnu potrošnju za infrastrukturu. Zemlja je imala poteškoće da osigura financiranje sa međunarodnih tržišta", navodi se u priopćenju Ureda predstavnika MMF-a.

Podsjećaju kako ekonomski program vlade, koji je dobio podršku MMF-a, ima tri glavna cilja.

"Prvo, poboljšanje poslovnog okruženja u cilju privlačenja investicija, otvaranja novih radnih mjesta u privatnom sektoru i povećanja potencijala ekonomije za rast. Drugo, poboljšati kvalitetu vladine potrošnje kako bi bila u funkciji poticanja rasta. Treće, očuvanje financijske stabilnosti i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka", poručili su iz MMF-a.

Program sa MMF-om, odobren 7. rujna 2016. godine, omogućuje dodatnu financijsku pomoć Svjetske banke, Europske unije, i drugih međunarodnih partnera kako bi se Bosni i Hercegovini pomoglo izvršiti preobražaj svoje ekonomije.