Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u utorak se sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom s kojim je razgovarao o brojnim aktualnim globalnim i regionalnim pitanjima.

Prijem u Sočiju trajao je oko sat i pol, a savjetnik za vanjsku politiku Kremlja Jurij Ušakov s javnošću je podijelio informacije o sastanku.

Ušakov je kazao kako su Rusija i SAD za poboljšanje odnosa i ponovno uspostavljanje komunikacijskih kanala, koje bi trebalo biti realizirano u fazama.

Na sastanku se razgovaralo i o američkim sankcijama Rusiji, te je Ušakov kazao kako nije moguće uvoditi sankcije Rusiji, a istovremeno od Rusije očekivati da uradi nešto što će biti korisno za Amerikance.

Ušakov je kazao kako su Putin i Pompeo razgovarali i o Novom startu, sporazumu o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja. Rečeno je i da je Rusija razočarana što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Prema njegovim riječima, Putin i Pompeo su razgovarali i o situaciji u Siriji, Afganistanu, Iranu, Libiji, Sjevernoj Koreji i Venezueli.

''Putin je kazao kako je veoma teško rješavanje afganistanskog pitanja, da se proces teško odvija, a talibani su sve jači. Stoga, potrebno je da tu aktivno surađujemo'', rekao je Ušakov.

Razgovaralo se i o kupovini obrambenog sustava S-400 koji od Rusije nabavlja Turska.

''Znamo da Amerikanci vrše pritisak. Prema mom mišljenju, brzo se odvija realizacija dogovora postignutog prije nekoliko mjeseci. Do sada nisu zabilježeni neuspjesi'', rekao je Ušakov.