Vlada Republike Hrvatske darovala je zemljište veličine 92.000 kvadratnih metara u Velikoj Gorici Hrvatskom nogometnom savezu, na kojemu će biti izgrađen kamp HNS-a.

Zemljište se nalazi na raskrižju Avenije Ivana Pavla II i velikogoričke obilaznice.

Kako prenose Sportske novosti, bit će to nogometni, ali i sportski kamp.

Prema idejnom projektu koji je na internoj raspravi u Savezu, imat će četiri terena. Jedan od njih bit će mali stadion s 1500-2000 mjesta, najmodernijim svlačionicama, fitnessom, gimnastičkom dvoranom, kriokomorom, hladnim bazenima i svim drugim potrebnim sadržajima.

Planiran je i VIP prostor, te će tu sve reprezentacije, osim A, moći igrati utakmice. Dakako, imat će i rasvjetu. Drugi do njega krasit će tribina za 500 gledatelja. Ostala dva bit će trenažni, pritom će jedan imati atletsku stazu i cjelokupan poligon te će se tu moći pripremati i atletičari.

U idejnom projektu predviđena je i sportska dvorana. Ostao je određeni upitnik hoće li se graditi odmah ili će se ostaviti za drugu fazu, to bi moglo ovisiti o ukupnom troškovniku, no prevladava želja i plan da to bude odmah. Dvoranu će koristiti akademije HNS-a, futsal, ali i sportaši dvoranskih sportova.

HNS će u kampu podići uredske prostorije za sve službe, za trenersku i sudačku akademiju, skladišta za cjelokupan program logistike, mali medicinski centar s najsuvremenijom opremom za rehabilitaciju igrača. Tamo će se moći igrati kvalifikacijske utakmice mlađih uzrasta, a trenirat će i A reprezentacija kad bude boravila u Zagrebu.

Do završetka 2023. trebao bi biti izabran izvođač, a kraj radova očekuje se krajem 2025. ili početkom 2026. godine, dakle taman pred Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Kolika će točno biti cijena, prerano je kazati, preliminarne najave govorile su o 15 milijuna eura, ali završni račun ovisit će o tome hoće li se raditi sve najsuvremenije.

Savez će kompletnu uredsku infrastrukturu izgraditi u kampu i mnoge službe će biti u njemu, ali će sjedište ostati u Zagrebu.

Želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem te resornom Ministarstvu graditeljstva s ministrom Brankom Bačićem na ovakvoj odluci, izrazito važnoj za budućnost hrvatskog nogometa.

Vlada Republike Hrvatske ovim je potezom potvrdila da brine o sportu te da poštuje vrijednost nogometnih rezultata i prepoznaje važnost nogometa u društvu. Radi se o uistinu strateški važnom projektu te s puno volje i odlučnosti krećemo prema izgradnji ovog nogometnog kampa, naglasio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

(www.jabuka.tv | Foto: Krešimir Ačkar)