Američki Savezni istražni ured (FBI) nije imao dovoljno dokaza za otpočinjanje istrage o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa 2016. godine i previše se oslanjao na savjete Trumpovih političkih protivnika, navodi se u zaključnom izvještaju američkog specijalnog savjetnika Johna Durhama.

U izvještaju na 306 stranica, Durham je zaključio da američke obavještajne službe i organi za provođenje zakona nisu imali nikakve "stvarne dokaze" o dosluhu Trumpovog tima i Rusije, prije pokretanja istrage "Crossfire Hurricane", prenosi Reuters.

Durham je u izvještaju optužio FBI da se prema istrazi o Trumpu odnosio drugačije nego prema drugim politički osjetljivim istragama, uključujući one čiji je predmet istrage Trumpova protukandidatkinja bila Hillary Clinton.

"Ministarstvo i FBI nisu uspjeli održati svoju važnu misiju stroge vjernosti zakonu u vezi s određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izvještaju. Osoblje FBI-a pokazalo je ozbiljan nedostatak analitičnosti prema informacijama koje su dobili, posebno prema informacijama od politički povezanih osoba i subjekata", navodi se u izvještaju specijalnog savjetnika Durhama.

Ovaj izvještaj označava kraj četverogodišnje istrage pokrenute u svibnju 2019. godine kada je tadašnji državni Tužitelj William Barr imenovao Durhama, iskusnog tužitelja, da ispita potencijalne pogrešne korake FBI-a prilikom istrage o navodnom dosluhu Trumpovog tima i Rusije tijekom predizborne kampanje 2016. godine.